Презентація проєкту «Посилення громадського контролю у сфері освіти та відбудови на Харківщини» громадської організації «Мережа антикорупційних центрів»

Презентація підтриманого проєкту «Посилення громадського контролю у сфері освіти та відбудови на Харківщини» громадської організації «Мережа антикорупційних центрів»
пройшов 22 березня 2023 року.
Метою проекту є сприяння зменшенню корупційних проявів і практик на деокупованих територіях Харківської області шляхом проведення 5 антикорупційних розслідувань у сфері витрачання коштів «на відбудову» та освіту.
В звітній період експертом-аналітиком буде проведено моніторинг 100 публічних закупівель «на відбудову» та освіту. Хотілося б вказати, що випадки закупівель , які є «з сумнівною ціною» трапляються часто. Наприклад, проведено моніторинг процедури закупівлі Управління освіти адміністрації Салтівського району Харківської міської ради відкриті торги №UА-2021-11-29-004394-b на закупівлю товарів: ДК 021:2015:15221000-3 риба свіжоморожена – минтай, хек (код Єдиного закупівельного словника, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі ДК 021:2015:15220000-6 Риба, рибне філе та інше м`ясо риби морожені), очікуваною вартістю 2 772 825,00 грн. Джерело фінансування закупівлі – місцевий бюджет.
За результатами моніторингу встановлено порушення Управлінням освіти вимог частини 16 статті 29, абзацу 2 пункту 1 частини 1 статті 31 Закону України «Про публічні закупівлі», вимог пункту 4-1 Постанови Кабінету Міністрів України від 11.10.2016 № 710 «Про ефективне використання державних коштів» (зі змінами).Так виявлено невідповідності вимогам Закону процедури закупівлі, що оприлюднена на веб-порталі РROZORRO за номером UА-2021-11-29-004394-b, та питання розгляду тендерної пропозиції учасника Фізичної особи-підприємця, а саме Замовник розмістив в електронній системі закупівель учаснику Фізичній особі-підприємцю повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей з переліком документів, які не подані учасником Фізичною особою-підприємцем у складі його тендерної пропозиції, що є порушенням частини 16 статті 29, абзацу 2 пункту 1 частини 1 статті 31 Закону № 922.
Цей проект був підтриманий в рамках конкурсу міні-грантів «Підтримка антикорупційних розслідувань на регіональному та місцевому рівнях». Громадська організація «Чернігівський Центр Прав Людини» реалізує ініціативу, направлену на підвищення рівня участі органів громадянського суспільства у реалізації антикорупційної реформи на місцевому рівні в північній частині України: Чернігівській, Сумській та Харківській областях.
Проект «Підтримка антикорупційних ОГС для зміцнення верховенства права» впроваджується громадською організацією «Чернігівський Центр Прав Людини» за підтримки Програми МАТRА Посольства Королівства Нідерландів.
Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Ukraine
Чернігівський Центр Прав Людини