КМІС, Київський міжнародний інститут соціології

       5-річчя президентства Володимира Зеленського: як змінилася ситуація з демократією і економікою в Україні та бажана форма правління
Більшість українців за опитуванням КМІС віддають перевагу демократичній системі, аніж сильному лідерству. Стабільно понад 90% українців хочуть бачити Україну повноцінно функціонуючою демократією. Тому питання розбудови демократичних інституцій лишається одним із пріоритетів для українців. Ми поставили респондентам запитання, як за 5 років президентства В. Зеленського змінилася ситуація з демократією в країні. Водночас враховуючи повномасштабне вторгнення, якщо респонденти бачили погіршення ситуації, то ми уточнювали, з чим вони скоріше пов’язують погіршення – з об’єктивним наслідками воєнного часу чи з діями влади, які нібито згортають права і свободи громадян.
Бачать певні погіршення – 43%, проте серед них 11% насамперед пов’язують це з об’єктивними обставинами воєнного часу, а 28% – із спробами влади згортати права і свободи громадян (ще 3% обидві причини назвали).
Переважна більшість українців (74%) вважають, що в Україні має бути впливовий парламент, який щонайменше повинен давати згоду на призначення Президентом Уряду і мати можливість його звільняти (таких 27%, а решта 47% бачать ще сильнішу роль у парламенту). Водночас 71% українців вважають, що в Україні має бути і Президент, який також повинен мати щонайменше певні серйозні повноваження.