Рада ухвалила законопроєкт №11057

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №11057, який закриває серйозні корупційні дірки у будівництві.

Ініціаторка законопроєкту – голова антикорупційного комітету Анастасія Радіна. Центр протидії корупції (ЦПК) та партнери працювали над адвокацією законопроєкту з початку року.

“Вже вдруге ЦПК з партнерами відкривають інформацію про витрати в сферах, на які виділяється найбільше грошей під час війни. Минулого року після скандалу щодо «яєць по 17» вдалося відкрити ціни в оборонних закупівлях. А тепер – ціни на будівництво включно з фортифікаціями. Без публічного доступу до цієї інформації виявити корупцію у будівельних тендерах – було практично неможливо”, – зазначає голова правління ЦПК Віталій Шабунін.

Законопроєкт відкриває інформацію про всі ціни на будівництві (вартість будівельних матеріалів). Це дозволяє зрозуміти, чи намагаються держоргани завищити ціни з корупційною метою.

Інформація про ціни на будівництво більшості обʼєктів – наприклад, дитячих садочків, шкіл, лікарень – зʼявиться одразу після набрання чинності законопроєкту.

А ціни на будівництво фортифікацій будуть відкриті в безпечному обсязі через 60 днів після набрання чинності. Тобто, публічними будуть тільки назва замовника та ціни на будівельні матеріали для фортифікацій. Назви компаній, які виконують будівництво фортифікацій, місце будівництва та інші дані залишаться закритими.

З ініціативи економічного комітету Верховної Ради законопроєкт також передбачає зміни в енергетичній сфері, які полегшать закупівлі під час опалювального сезону, у тому числі за кошти міжнародних партнерів чи позики. Про ці закупівлі потрібно буде  обовʼязково відзвітувати та оприлюднити договір у Прозорро.

Що було раніше? 

Журналісти неодноразово виявляли випадки, коли посадовці намагалися у рази завищити ціни на будматеріали на державних будівництвах, аби різницю “покласти у кишеню”. Наприклад, на будівництві фортифікацій.

80% замовників будівництва дороговартісних обʼєктів не публікували ціни на будівельні матеріали. Це ціни будівництва на величезні суми. Так, за у 2022-2023 роках на будівельні закупівлі держава витратила майже стільки ж, скільки і на зброю – понад 500 млрд грн.

Проте, щоб виявити ці порушення, у більшості випадків журналісти були змушені діставати ціни будматеріалів щодо кожній закупівлі через офіційні запити або викривачів. В окремих випадках держоргани взагалі відмовлялися надати дані, прикриваючись зокрема “вікдлюченнями світла”, як це сталося у Запорізькій ОДА.

Що дасть законопроєкт? 

Виявити ознаки корупції на будівництві можна буде легше – проаналізувавши документ із цінами у Prozorro.

А міжнародні партнери, які надають нам фінансову підтримку, отримають доказ, що їхні кошти витрачаються прозоро.

Наразі ЦПК очікує підпису президента під законом.

https://antac.org.ua/news/vidteper-ukraintsi-znatymut-za-iakymy-tsinamy-vlada-buduie-shkoly-ta-fortyfikatsii-rada-ukhvalyla-zakonoproiekt-11057/