ЩО ЧЕКАТИ УКРАЇНЦЯМ З 1 ЛИПНЯ?

1️⃣ БРОНЮВАННЯ В «ДІЯ»
На початку липня в «Дія» планують запустити бронювання військовозобов’язаних. На першому етапі, забронювати своїх співробітників онлайн зможуть критично важливі підприємства та компанії, які працюють на потреби Сил оборони. Керівник отримає відповідь про бронювання в Дії, а в людини оновиться про це інформація в Резерв+.

2️⃣ ОНОВЛЕННЯ ДАНИХ ТА ПОВІСТКИ
16 липня закінчується термін, коли чоловіки мобілізаційного віку можуть оновити дані без штрафів. Після цього терміну тим, хто не встиг оновити свої дані, почнуть виписувати штрафи. Крім того, на військовозобов’язаних українців у липні чекає ще одна зміна – відправлені поштою повістки вважатимуться врученими.

3️⃣ МОБІЛІЗАЦІЯ СТУДЕНТІВ
З 1 липня українські студенти-заочники та ті, хто здобуває другу або третю вищу освіту, можуть бути мобілізовані. Про це йдеться в новій редакції закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, який набрав чинності 18 травня 2024 року. Йдеться про здобувачів освіти:
▫️ які навчаються заочно;
▪️ хто здобуває другу (бакалаврат) чи третю (магістратура) вищу освіту;
▫️ хто здобуває освіту за рівнем, нижчим за вже отриману.

4️⃣ ВИПЛАТИ ДЛЯ ВПО
У липні виплати ВПО продовжать отримувати внутрішні переселенці, яким допомогу призначено автоматично. Також кошти від держави продовжать отримувати й ті, кому ухвалили заявку на продовження допомоги. Розмір виплат для ВПО не змінився. Надходити виплати будуть 15 та 28 числа кожного місяця.

5️⃣ ХТО НЕ ОТРИМАЄ ПЕНСІЮ?
У липні в Україні деякі пенсіонери залишаться без виплат через те, що вони не пройшли обов’язкову ідентифікацію. Це стосується саме тих осіб, які отримали статус ВПО до 24 лютого 2022 року. Однак надходження виплат можна відновити, пройшовши зазначену процедуру 👇🏻

6️⃣ КОМУНАЛЬНІ ТАРИФИ
Після того, як з 1 червня ціна на електроенергію зросла, змін поки що не очікується. Так, за кіловат-годину українцям доведеться заплатити 4,32 гривні. Щодо нічного тарифу на електроенергію, то тепер він становить – 2,16 кіловат-години. Ціни на газ для споживачів Нафтогазу, як і минулого місяця становитимуть 7,96 грн за куб. Для інших користувачів вартість є іншою та становить – від 7,70 до 9,99 грн.

7️⃣ СУБСИДІЯ
У звʼязку з підвищенням тарифів на електроенергію, розмір житлово-комунальних субсидій і пільг буде перераховано автоматично. Тобто нікуди додатково звертатись не потрібно.

8️⃣ УКРАЇНСЬКА МОВА В ЗМІ ТА НА ТБ
З 17 липня української на ТБ стане більше. Так, використання недержавної мови в ефірах допускатиметься лише у вжитих учасниками програм сталих виразах, коротких фразах чи окремих словах, що транслюється у прямому ефірі, крім ведучих (дикторів) передачі. Однак загальна тривалість таких реплік не має перевищувати 10% програми. Усі виступи, інтерв’ю, коментарі, пояснення, запитання, окремі репліки тощо недержавною мовою мають бути перекладені, дубльовані або озвучені українською.

❗️ З 16 липня для всіх друкованих медіа в Україні наявність версії державною мовою є обов’язковою ❗️