Незаконний водозабір води з Десни на Чернігівщині: прокуратура відкрила справу

Безгосподарське використання земель і самовільне будівництво споруд на самовільно зайнятій ділянці. Такі кримінальні провадження відкрила Корюківська окружна прокуратура за фактом подій у селі Ушня Менської громади. Там підприємство, яке орендує землі біля села, прокладає труби до Десни. Компанія збирається саджати на полях картоплю і поливати її водою з річки. Згодом з’ясувалося, що дозволів на будівництво фірма «Агроресурс-2006» не мала. Ушнянці ж бояться, що водозабір негативно вплине на Десну.

На полях поблизу села Ушня компанія «Агроресурс-2006» проклала труби до Десни. На орендованих землях фірма збирається вирощувати картоплю і поливати її водою з річки. Про роботи на їхніх паях людей не попередили.

«Природа раз за 5–7 років дала води, а її виберуть. Води не буде в Десні, в колодязях не буде. І що тоді?», – каже житель села Ушня Олександр Зеленський.

Поспілкувалося підприємство з людьми, коли вже почало роботи. 22 березня в селі провели збори, на яких були директор ТОВ «Агроресурс-2006» Руслан Тиненик та голова Менської громади Геннадій Примаков.

Зі слів Оксана Шаповаленко, власниці земельних паїв в Ушні, він агітував за дану агрофірму. Розказував селянам, що будуть робочі місця в селі, що буде агрофірма допомагати, все буде добре. На її прохання дати документи на дозвіл, які проводить агрофірма, ніхто не відповів.

Геннадій Примаков голова Менської територіальної громади прокоментував:

«Дозвіл повинні були взяти у людей. А у разі втручання в нашу землю, тоді вже безпосередньо до нас. Вони до нас не зверталися, нас ні особисто, ні письмово ніхто до відома не ставив. Нам зателефонував староста і сказав, що підприємство здійснює якісь роботи на території людських паїв. Я попросив керівника, щоб він приїхав і дав людям пояснення, що відбувається, на якій стадії, чи є документи, чи нема.

Землі біля Ушні обстежила створена при міськраді комісія.

«На сьогоднішній момент я знаю, що документів немає. У них якісь документи на стадії розробки, десь на договірних засадах, тільки договори укладені. Але самих дозвільних документів на початок робіт у них не було», – каже Геннадій Примаков.

Зі слів Сергій Розинка, керівника Корюківської окружної прокуратури, вже розпочато два кримінальних провадження за фактами безгосподарського використання земель, самовільного будівництва споруд на самовільно зайнятій ділянці в межах охоронюваних зон. Санкція статті за вказані дії передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від одного до трьох років.

Забір води з Десни, який здійснюватиме агропідприємство, не має нашкодити річці, сказали в Деснянському басейновому управлінні водних ресурсів.

Юрист компанії «Агроресурс-2006» Сергій Іванов у телефонній розмові сказав Суспільному, що документи у них є. Більш детальну інформацію пообіцяв надати у відповіді на письмовий запит. Ми його надіслали. Про відповідь повідомимо, коли її отримаємо.