Аграрії об’єднуються в спілку, аби протистояти свавіллю посадовців

У Чернігові, в суботу, 10 липня, відбулося зібрання керівників агропідприємств, які вирішили об’єднатися та утворити “Спілку Аграріїв Чернігівщини”, аби спільно протистояти свавіллю посадовців та іншим викликам, які виникають в їх діяльності. Так, останні два роки агровпідприємства області потерпають від протиправних та не логічних дій посадовців. На зустрічі неоднарозово лунало, що державна податкова служба в Чернігівській області перетворилася із сервісного органу в каральний. На підприємствах, які десятеліттями працюють, платять податки і надають робочі місця сотням громадян, сьогодні стали ризикованими у сприйнятті податківців, які масово блокують податкові накладні, чим негативно впливають на аграрний бізнес і фактично створюють всі передумови для його знищення. Свавілля посадовців податківців дійшло до того, що виграні агропідприємствами суди, як першої, так і апеляційної інстанції просто не виконуються. У декого, із присутніх на зустрічи, історія протистояння з ДПС триває другий рік, а їх податкові ще з минулого року так і не розблоковані і це не дивлячись на те, що суд визнав дії ДПС протиправними і зобов’язав їх зареєструвати податкові.

“Фактично маємо державу в державі, якій начхати на рішення судів, на те, що через їх протиправні дії люди можуть втратити роботу, а населені пункти де ми працюємо, розвиток. Моє підприємсво в минулому році віднесли до ризикових і заблокували податкові накладні, не дивлячись на те, що воно працює вже двадцять років. Спочатку намагалися говорити з податковою службою, але вони не хочуть нічого чути. Звернулися до суду, який виграли. Натомість, податкова служба оскаржила рішення і навіть після рішення апеляційго суду, який також став на нашу сторону, ДПС не виконує його. Ми прагнемо діалогу і співпраці, а нас умисно штовхоють на протистояння. Замість того, щоб працювати і наповнювати бюджет, нам створюють умови, аби ми пікетували і блокували. Якщо це державна політика, то говоріть про це відкрито. А якщо самодурство посадовців на місцях, то звільняйте їх” – висловив своє невдоволення керівник фермерського господарства із Семенівки.

Практика блокування податкових накладних і віднесення підприємств до ризикових не нова. Але, раніше вона стосувалася виключно фіктивних структур і була покликана боротися з роботою так званих конвертаційних центрів. Зараз же під протиправні дії податкової служби попадає все більше добропорядних підприємств, яким створють проблеми і таким чином штовхать до протистояння, або і до дачи хабаря за вирішення питання. При ДПС в Чернігівській області діє комісія, яка і обіймається цими питаннями.

“Це колегіальний орган, в якому люди вважають, що за свої дії вони не будуть відповідати по закону. Це далеко не так. Як прийняття неправомірного рішення, так і не виконання рішення суду має наслідки для всіх членів даної комісії. Відповідні звернення до правоохоронних органів ми вже готуємо” – наголосив Олександр Кухарук, який юридично супроводжує спілку.

Також, ініціатори створення “Спілки Аграріїв Чернігівщини” обговорили і інші проблемні питання, які виникають із запуском ринку землі та прийняттям цілої низки змін до законів. На їх переконання, все що зараз відбувається несе ризики, в першу чергу для малих та середніх господарств, які найближчим часом можуть зникнути, якщо не будуть діяти спільно. Депутат облради та керівник фермерського господарства “Напорівське” Григорій Ткаченко сказав присутнім, що в інших областях вже відбулося об’єднання агровиробників для захисту підприємств і спільному протистоянню викликам.

“Ми маємо об’єднуватися і разом вирішувати наші спільні проблеми, які нам постійно створюють. В умовах ринку землі і безконтрольному свавіллю певних посадовців, нас поодинці просто знищать. Дії ДПС в Чернігівській області, по втручанню в роботу агропідприємств, вважаю злочинними і ми разом дамо їм належну оцінку на найближчій сесії Чернігівської обласної ради” – заявив Григорій Ткаченко.

Створення “Спілки Аграріїв Чернігівщини” підтримав і колишній голова ДПС в Чернігівській області, а нині керівник ГО “Ми платники податків” Олексій Барановський. На його переконання тільки об’єднання і спільні дії сьогодні здатні зберегти малі та середні агропідприємства області і надати їм можливість до подальшого розвитку. Він впевнений, що об’єднання і діалог аграгіїв з контролюючими та державними органами єдин вірний шлях у вирішенні проблем і сталому розвитку Чернігівщини. Інакше буде протистояння і занепад.

На першому зібранні ініціатори створення “Спілки Аграріїв Чернігівщини” вирішили затвердити повноважних представників Григорія Ткаченка та Олексія Барановського. Також, в спілці прийняли рішення та визначилися з подальшими діями, щодо термінового вирішення питання по блокуванню податкових накладних реальному секторіу економіки та підняти це питання перед керівництвом ОДА, депутатами облради , прокуратури Чернігівської області, ДПС УКРАЇНИ.

https://newch.news/2021/07/12/