Бахмацька громада на Чернігівщині продовжує роботу над Статутом

29 січня 2024 року на засіданні робочої групи з питань розробки Статуту Бахмацької територіальної громади експерти громадської організації Центр «Доброчин» говорили про важливість та переваги розробки і прийняття Статуту громади.

Саме Статут за законом є єдиним документом, що ухвалюється на місцевому рівні та яким можна визначити порядок реалізації таких інструментів безпосередньої участі жителів територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення, як загальні збори громадян та місцеві ініціативи, забезпечення діяльності органів самоорганізації населення, тощо.

ф2ф3

Водночас Статут не має дублювати інші системні акти, якими регламентується діяльність різних органів місцевого самоврядування, зокрема регламенти Ради та виконавчого комітету Ради, положення про постійні депутатські комісії тощо. Кожна територіальна громада повинна самостійно вирішувати, якими мають бути структура та зміст Статуту.

Олександр Підгорний, експерт ГО «Центр Доброчин», акцентував на тому, що до розробки Статуту мають бути максимально включені різни сторони – активна громадськість, жителі, молодь, ВПО, ветерани, бізнес та інші. Адже саме їм користуватись його нормами.  Важливим є і питання популяризації норм статуту, в тому числі через їх обговорення на етапі ухвалення та після цього процесу.

ф5ф4

«Кожна громада потребує комплексного підходу у пошуку дієвих інструментів взаємодії, які б «підійшли» громаді» – зазначила Наталія Дрозд, керівник ГО «Центр Доброчин». Члени територіальної громади повинні мати можливість впливати на процеси прийняття рішень через використання таких інструментів, як для прикладу загальні збори, громадські слухання, місцеві ініціатив та ін.

Наступним кроком будуть засідання робочої групи та круглі столи для напрацювання і обговорення пропозицій щодо Статуту громади. Статут має стати документом, який сприяє розвитку громади.

  Діяльність проходить за підтримки Європейського союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».