Будинки та майно, криптовалюта та подарунки: що та як декларують депутати Чернігівської обласної ради

Продовжуємо аналізувати декларації депутатів Чернігівської обласної ради, цього разу фракція партії “ВО “Батьківщина“, яка налічує п’ять депутатів. Наше дослідження не має на меті зганьбити депутатів,  а лише допомогти їм надалі правильно і достовірно заповнювати декларацію.

Одним з найбільших тіньових декларантів Чернігівської обласної ради, виявився бізнесмен  Запорощук Валентин Анатолійович. Місто Ічня, Прилуцький р-н – таку адресу проживання вказує депутат Запорощук В.А. у відкритих джерелах, інформацію про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи фото №1. Нерухоме майно родини Запорощуків, яке задеклароване за 2019-2020 роки, налічує дві квартири в місті Черкасах та місті Києві, відсутня інформація про Чернігівську обл., Прилуцький р-н, місто Ічню. Цікаво, якщо шукати в Google мапі, за якою адресою знаходиться ПАТ «Ічнянський молочно-консервний комбінат», результат пошуку: м. Ічня, вулиця Вишнева, 7. Можливо, депутат орендує нерухомість, тому  така  адреса проживання.

«Зауважимо, що відповідно до вимог роз’яснення НАЗК суб’єкт декларування повинен задекларувати усі об’єкти нерухомості незалежно від їх вартості, що належать йому на праві власності, знаходяться у нього на праві оренди чи іншого права користування станом на останній день звітного періоду.»

Бізнес-діяльність Валентина Запорощука тісно пов’язана з групою компаній «PRAVIO», — промислово-інвестиційний холдинг, основними напрямками діяльності якого є сільське господарство і виробництво молочної продукції. До складу групи входять ПАТ «Ічнянський молочно-консервний комбінат», ТОВ «Провіант», ТОВ «MilkInvest» і ряд інших компаній. Земельний банк «MilkInvest» становить 15 000 га в Чернігівській області. Ключові особи – Валентин Запорощук, його син Сергій та Марина Кінах (дружина політика Анатолія Кінаха).

Декларації пана Валентина містять ознаки «Недостовірних відомостей про майнові статки, факт корпоративних прав не відповідає, станом на кінець 2020 року декларація налічує три підприємства (ТОВ ПРОВІАНТ (100%), ТОВ ТОРГОВИЙ ДІМ “НАТАЛКА” (15%),  ТОВ КОМПАНІЯ З УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ “АКТУАЛЬ КЕПІТАЛ” (100%)), за даними ЄДР  відсутні два підприємства ТОВ СТОВ “ЗІРКА” (24%) та ТОВ ПРОФЕСІЙНА ПЛАТІЖНА СИСТЕМА (9% розмір статутного капіталу 540 000,00 грн). Аграрний бізнес, яким займається депутат, також не відповідає декларуванню до 2020 ріку – відсутня інформація про кінцевого бенефіціара ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ЗОРІ ОБМАЧЕВА”.

На нашу думку, недостовірні відомості, зазначені у декларації можуть тягнути за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

 

Серед депутатського корпусу Чернігівської обласної ради пан Сергій Олександрович Пащенко дуже цікавий декларант. Дивує виборців тим, що він голова ГО «ОРГАНІЗАЦІЯ НАЦІОНАЛЬНЕ БЮРО З ПИТАНЬ ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ, ДОТРИМАННЯ ЗАКОННОСТІ ТА АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОНТРОЛЮ». Про діяльність цієї організації нічого не відомо, як і про статки самого депутата. Аналізуючи декларації з 2016 року по 2020 рік, можна побачити, що активи родини постійно збільшуються, а доходи складають за п’ять років 939 тис. гривень. Окрім 2020 року, родина отримує грошові подарунки на суму 4,7 млн гривень. Дружина – власниця задекларованого майна, а пан Сергій постійно навчається та отримує стипендію з 2016 року по 2020 рік.

Бізнес родини налічує як мінімум сім підприємств (дані ЄДР), до яких причетна вся родина батьків та батько пасинка. Якщо дивитися фінансовий стан компаній, то вони приносять прибуток й займаються різними сферами бізнес-діяльності: монтаж пожежних систем, обробка пиломатеріалів, фінансові послуги, охоронні послуги.

Автопарк депутата налічує LEXUS LX 570 2008 року, оренда Toyota Land Cruiser 200 2019 року (середня ціна  2,1 млн гривень), водний мотоцикл. До 2020 року пан Сергій не декларував нерухомість, тільки земельну ділянку. З 2020 року – будинок у Прилуках, який належить родині з 1994 року, та оренду будинку в Київській області на 464 м2. Вартість оренди такого будинку в селі Щасливе Бориспільського району Київської області складає від 3000  до 4000 доларів США. На жаль, голова громадської організації по протидії корупції сам приховує свої статки, прикладом цього є відсутність видатків на оренду.

Готівка родини майже не змінна і на початок 2021 року складає 390 тис. доларів США і 3,15 млн гривень. Лише не зрозуміло, звідки у 2019 році з’явилося 130 тис. доларів США та куди поділися у 2020 році. У 2020 році в декларації з’явилася і криптовалюта: бінанс коін, етеріум, біткоін на загальну суму майже 8,1 млн гривень.

Вище ми давали рекомендації колезі Сергія Пащенка про контроль видатків, рекомендуємо депутату також скористатися нашим лайфхаком.

 

Депутатка Солорева Віта Володимірівна отримала подарунок на суму 315 тис. гривень. А краще написати подарунковий набір, налічує цей “пакунок” тренажери та спортивний інвентар разом 191 одиницю. Про статки Солоревой писали  ЗМІ (8 серпня 2017 р.) в минулій каденції, коли вона пояснила

«Ну, а як мені треба розказувать вам, яким я чином заробила кошти? Магазин я продала і погасила кредит».

Що трапилося одного разу, може ніколи більше  не трапитися, але не з пані Вітою. Продовження декларування «недостовірних відомостей про майнові статки», а саме:  2018 рік – придбання авто MAZDA CX-9 2007 року, правочин відбувся 30.01.2018 року, а видатки відсутні; 2020 рік – нежитлове приміщення 182,6 м2 просто зникає, а відповідного запису у статті доходів немає.Основним і найбільш пізнаваним бізнес-активом депутатки є ТОВ “ДРАЙВ-2018” – фітнес-центр у місті Прилуки, в якому зараз працює Солорев Юрій Вікторович. Традиційно декларанти заробляють більше, ніж родинна, це не виключення і в родині Солоревих. З невідомих причин не декларування бізнесу і корпоративних прав пана Юрія обумовило збільшення в 6,5 раза сукупного розміру грошових активів (готівка) членів сім’ї за останній рік в порівнянні з попереднім роком, а саме готівки 35 тис. доларів США. Додамо також, що в реєстрах Юрій Солорев числився власником фірми ПП “БІ.ТРАНС” до 2020 року, де також працювала Віта Солорева, та декларант не повідомляє про цей факт. Родина у 2021 році отримала подарунки під Новий рік – по 2 га землі.

 

Що поєднує членів фракції «Батьківщина», крім політики? Бути активним благодійником в МБФ «Європа». Депутат Сторубльов Ярослав Миколайович – також член благодійного фонду. Пан Ярослав любить всілякі заходи, на яких він щось дарує у своєму окрузі.

Родина Сторубльових є службовцями: пан Ярослав працює начальником структурного підрозділу Бахмацької колійної машинної станції філії Центру з будівництва та ремонту колії АТ Укрзалізниця, а дружина Ірина – вчителька Бахмацької загальноосвітньої школи №5. Доходи родини складали 536,3 тис. гривень на початок 2021 року. Та факт не декларування статків родини – це вже не включення, а правило для депутатського корпусу Чернігівської обласної ради. З шести декларацій, які подав депутат Сторубльов з 2016 по 2021 роки, дохід дружини тільки один раз був задекларований – у 2016 ріці.

Уся нерухомість належить декларанту та має здатність дивно зникати: у 2017 році був будинок й гараж, з 2018 року будинок зник, а гараж став земельною ділянкою. Все це пройшло без змін і не внесено до декларації депутата, але з’явилися земельні ділянки, які родина придбала раніше. Авто пан Ярослав не оновлює з 2011 року і пересувається на HYUNDAI SANTA FE 2011 року.

 

                                                                                                                              

 Якуб Іван Миколайович декларує себе успішним фермером, який проживає в селі Тупичів Чернігівського району, має житловий будинок, в якому проживає вся родина депутата – дві доньки та дружина. Факт про ведення спільного господарства у декларації відсутній, ну так склалося – будинок недобудований та й різні адреси, відрізняються приставкою «А».  Однак в ЄДР в інформації про ФГ «Соната» – вся родина в засновниках і адреси проживання видно.

Значний успіх прийшов до депутата у 2021 році – майже 50 земельних ділянок отримала родина, але поки ці факти не декларуються. Та і доходи не зовсім декларував Іван Якуб: є керівником ФГ без зарплати, а дивіденди почав отримувати з 2021 року. Витрати, які родина мала у 2021 році, ніяк не були сумісними з тими доходами, які мала родина: пенсія пана Івана п’ять років – 98 тис. гривень і зарплата дружини 193 тис. гривні. ФГ «Соната» у 2021 році почала родині приносити користь – віддало майже 1,6 млн гривень дивідендів та 1,4 млн гривень позики надало декларанту.

Авторка: Лариса БЕРЕНКО

***

Ця публікація підготовлена в рамках проєкту «Підтримка антикорупційних ОГС для зміцнення верховенства права», який реалізує ГО «Чернігівський Центр Прав Людини» за підтримки програми МАТРА посольства Королівства Нідерланди, м. Київ. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю авторів і жодним чином не відображає точку зору Посольства Королівства Нідерландів, м. Київ чи ГО «Чернігівський Центр Прав Людини».