Були гроші, але реконструкція не відбулася: у чому біда Обласного молодіжного центру

Колишній кінотеатр імені Щорса, що вже кілька років функціонує як Обласний молодіжний центр мали б реконструювати. Принаймні відповідний проєкт пройшов відбір на фінансування Державного фонду регіонального розвитку і отримав фінансування в три черги ( це більше 41 мільйону гривень). На розробку проєктно-кошторисної документації (ПКД) витратили майже 1,2 мільйона. Ба навіть гроші на роботи – понад 7 мільйонів – отримали. Однак, досі у приміщенні нічого не змінено.

Київська Державна архітектурно-будівельна інспекція відмовила у видачі дозволу на виконання будівельних робіт. Найсуттєвіше зауваження — обсяг робіт, зазначений у проєктній документації як «реконструкція», не відповідає виду будівництва: об’єкт є пам’яткою місцевого значення і може передбачати виключно реставрацію (відповідно до вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини»).

Щоб проєкт все ж таки був виконаний, потрібно доопрацювати ПКД, врахувавши необхідність проведення реставраційних робіт. Як зазначив начальник Управління містобудування та архітектури ОДА Олександр Дмитрюк, потрібно додати науково-технічне обґрунтування, частково зміниться інженерна частина. Вартість такого корегування і відповідної експертизи — близько 450 тисяч гривень. На додачу — слід знайти організацію, яка допрацює ПКД.

Зважаючи на те, що у 2020 році сума коштів ДФРР для Чернігівщини менша на 70 мільйонів гривень, та враховуючи неготовність проєктно-кошторисної документації, проєкт виключений з цьогорічного переліку ДФРР. Допрацьований варіант проєкту заступник голови ОДА запропонував подати на реалізацію у 2021 році. Нині ж потрібно визначитися із субпідрядною організацією-проєктувальником, розглянувши декілька варіантів.

Директор Департаменту розвитку економіки та сільського господарства ОДА Олександра Хомик нагадала: зволікати не варто, адже заявку на конкурс необхідно встигнути подати до 1 березня. А разом з нею — зведений кошторисний розрахунок нового проєкту, вартість якого поки що невідома.

https://cntime.cn.ua/

 

0