Венедіктова підсумувала досягнення Офісу генпрокурора впродовж року

За словами генеральної прокурорки, цьогоріч було викрито втричі більше бандформувань

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова підсумувала досягнення Офісу генпрокурора у боротьбі з організованою злочинністю впродовж року. Зокрема, відповідну статистику вона оприлюднила на своїй сторінці у Facebook.

“Реальна боротьба з оргзлочинністю в дії – втричі більше банд, ніж торік викрито за 10 місяців 2020 року. Знешкоджено 16 таких небезпечних об‘єднань, тоді як у 2019 – лише 5.

Злочинних угруповань, виведених на чисту воду за цей період, – 352. Це теж більше на 26% за минулорічний результат. На рахунку понад 1,5 тисяч зловмисників, що входили до цих організацій, 3462 кримінальні правопорушення”, – зазначила генпрокурорка.

За словами Венедіктової, тільки днями було затримано “смотрящих” за Хмельниччиною та Харківщиною. До СІЗО відправився хмельницький “кримінальний авторитет” з трьома членами своєї злочинної організації. Йому інкримінується поширення злочинного впливу на території області впродовж 8 років, керування потоками “брудних грошей” та контроль за дотриманням “злодійських законів”.

“В п’ятницю, до речі, поліцейські в Києві викрили озброєну групу із ще трьох мешканців Хмельниччини з пістолетами, гранатами, масками, раціями, відмичками, кайданками, скотчем та хомутами для зв’язування рук. Можна здогадуватись про призначення цього “набору”, якщо під час зупинки таксі за перевищення швидкості ці пасажири почали тікати і відстрілюватись від правоохоронців. Стрілець був судимий за вбивство і розбій та перебуває в розшуку за незаконне поводження зі зброєю. Перевіряється причетність “гастролерів” до вчинення розбійних нападів та інших злочинів”, – додала вона.

Окрім того, відзначила генпрокурорка, харківський “смотрящий” від одного зі злодіїв у законі, впійманий минулого тижня, підозрюється в крадіжках, незаконному поводженні зі зброєю та спротиві й погрозах правоохоронцям. Він кілька років переховувався від правосуддя, однак воно його нарешті наздогнало. Втім, за рішенням суду він може вийти під заставу трохи більше 400 тисяч гривень. Цей приклад – привід вкотре наголосити, що “посадки” – це симбіоз ефективності правоохоронців, справедливого законодавства і судової реформи!

“Викриття злочинних організацій – процес непростий і тривалий. У групах можуть бути і сотні членів. Важливо встановити їхніх організаторів, ролі учасників, зв’язки, які бувають і транснаціональними. Ми цьогоріч впровадили новий механізм моніторингу оргзлочинності і маємо реальні зрушення в протидії цьому наднебезпечному явищу”, – наголосила Венедіктова.

Водночас, за її словами, на Запоріжжі перед судом постануть 6 учасників банди, яка обвинувачується в підготовці вбивства керівника поліцейського спецпідрозділу КОРД, викраденні та утриманні заручника з вимогою викупу, угонах автомобілів та пограбуванні.

Також завершено слідство щодо банди, яка брала участь в розбірках за перерозподіл маршрутів зі стріляниною серед житлового масиву в Броварах на Київщині. Їх підозрюють в бандитизмі та замаху на вбивство двох і більше осіб.

В грудні планується завершити розслідування щодо банди за вчинення розбійного нападу на автомобіль “Укрпошти”. Учасники підірвали радіокерований саморобний вибуховий пристрій, встановлений у кабіні, та викрали 2,7 млн грн.

“Також за 10 місяців 2020 року знешкоджено 30 організованих груп з корумпованими зв’язками, у тому числі 14 угруповань, які діяли в органах влади і управління, а також виявлено 26 злочинних угруповань, які вчиняли злочини у бюджетній сфері”, – зазначила генпрокурорка.

Так, Одеська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно злочинного угруповання з корумпованими зв’язками в органах управління, члени якого упродовж 2018 – 2019 років привласнили бюджетні кошти, оформлюючи різні види соцвиплат і допомог на неіснуючих дітей ромської національності, нібито народжених поза закладами охорони здоров’я. У такий спосіб підозрювані заволоділи понад 7 млн грн допомоги на 190 дітей.

У наркоугруповань цьогоріч вилучено понад 1,5 т наркотиків, у тому числі 572 кг героїну.

Так, правоохоронці Львівщини припинили діяльність злочинної організації із 20 осіб, яка у 4 лабораторіях виготовляла 12 найменувань особливо тяжких наркотиків. Збували вони товар на території 106 населених пунктів України.

“Розбої, пограбування, викрадення людей та погрози, вбиства заради заволодіння автомобілями для бандитського промислу, незаконні стеження та продаж “прослушки”, торгівля зброєю та наркозіллям, рейдерство – бандитський “доробок” обов’язково буде покараний. Бо для організованої злочинності в нас організована правоохоронна протидія і результативність її тільки ростиме”, – резюмувала Венедіктова.

Примітно, інфографіку щодо боротьби з організованою злочинністю впродовж 2020 року викладено на офіційному YouTube-каналі відомства.