Верховна Рада прирівняла електронні паспорти до паперових

Верховна Рада підтримала законопроєкт про “паспорт у смартфоні”, за яким електронні паспорти матимуть таку ж юридичну силу, що й паперові.

У Міністерстві цифрової трансформації вже заявили, що Україна стала першою країною в світі, яка таким чином узаконила електронні паспорти.

“Ми перша країна, де електронні паспорти мають таку ж юридичну силу, що їхні фізичні аналоги. Ми створили світовий кейс для побудови цифрової держави. Це інноваційний крок не лише для нашої країни, а й для всього світу”, – прокоментував ухвалення закону очільник Мінцифри Михайло Федоров.

Закон передбачає введення цифрових паспортів громадянина України та паспортів для виїзду за кордон. Такі паспорти працюватимуть за допомогою додатку “Дія” – їх можна буде замовити за бажанням. Пред’явити цифрові документи можна буде на території України – приміром, щоб підтвердити свою особу чи громадянство.

У Мінцифри запевняють, що за допомогою цифрового документа можна буде відкривати, приміром, банківський рахунок онлайн, отримувати посилки, підтверджувати вік у супермаркеті, заселятися в готель тощо.

“Можна не хвилюватися, що забув документ вдома. Паспорт тепер завжди у смартфоні. Максимально зручно”, – переконує Михайло Федоров. Мінцифри додало функцію цифрових паспортів у додаток “Дія” ще минулого року, проте це відбувалося в рамках експериментального проєкту і регулювалося постановою Кабінету міністрів.

Ми передбачили все. “Дія” сьогодні – один із найбезпечніших IT-продуктів в Україні, які взагалі існують. Вона не зберігає додаток, не зберігає персональних даних. Тобто “Дія” відображає вже те, що є в базах даних, реєстрах громадян. Ми навіть запускали конкурс, хто зламає “Дію”, або виявить якісь проблеми – ми платимо гроші. Хакери з усього світу намагалися щось знайти і не знайшли. Тому “Дія” захищена. Ми бачимо, як ламають Facebook, Google, і ми 80% часу витрачаємо на безпеку “Дії”.

Відео “Це корінь боротьби з корупцією” – Федоров пояснив рішення ВР щодо електронних паспортів

У лютому Верховна Рада також прирівняла до паперових чи пластикових електронні водійські посвідчення. Через “Дію” також можна замовити, обміняти чи продовжити водійські права.

У тестовому режимі також працює реєстрація місця проживання онлайн і профіль виборця, в якому можна перевірити місце реєстрації та адресу голосування.