Виборча кампанія може бути скасована, якщо КС визнає указ президента про дострокові вибори неконституційним

11 червня Велика палата Конституційного Суду України розпочне розгляд справи у формі усного провадження щодо неконституційності Указу Президента України «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів». Буде рішення позитивним, чи негативним, в строки до дня голосування, або ж після, станом на зараз ніхто не може точно стверджувати, але залишається декілька важливих нюансів:
📍Закони, підзаконні акти, укази, або їх окремі положення втрачають чинність в день прийняття рішення КСУ;

📍Виборчий процес є безперервним та не може бути тимчасово призупиненим, тому наслідком однозначного, якщо воно таким буде, рішення може бути лише скасування та припинення кампанії вцілому. Жоден інший суд не може вплинути на вибори в такий спосіб. Правова невизначеність, яка буде наслідком, стосуватиметься етапів виборчого процесу, які вже були реалізовані: висування та реєстрація кандидатів, списків політичних партій, внесення та, як наслідок, повернення грошової застави кандидатам та партіям, порядку повернення бюджетних коштів, які залишатимуться на той момент на рахунках окружних комісій, закриття та ліквідація виборчих фондів в такий спосіб, щоб невитрачені кошти не були перераховані до Державного бюджету тощо-тощо.

📍Офіційна вартість кампанії для державного бюджету – близько 2 мільярдів гривень, тому визнання неконституційності/конституційності в стислі терміни має свою ціну для платників податків та учасників виборів, які не лише повинні зібрати фінансовий ресурс та прозоро його витратити, а і оцінювати наслідки;

📍Конституційний Суд може вказати у рішенні порядок та строки його виконання, а також покласти на державні органи влади контролюючу функцію. Насправді, без визначення порядку виконання рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивачів, в ситуації, коли виборчий процес вже добігатиме кінця, у ЦВК, виборчих комісій нижчого рівня, суб’єктів виборчого процесу, парламенту та Уряду (в частині бюджетного забезпечення і чергових виборів народних депутатів) виникатиме чимало проблем, як наслідок правової невизначеності.

Замість висновків:

‼️рішення необхідно приймати у короткі терміни та з чітким алгоритмом/формою його реалізації;
‼️правова та політична невизначеність шкодить демократичним виборам, як і учасникам кампанії;
‼️в нашій країні ніколи так не було, щоб ніяк не було, але гратись з верховенством права дуже ризиковано всім сторонам.