Відбулась донорська зустріч щодо управління відбудовою України

Віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков зустрівся з представниками Координаційної Платформи донорів для відновлення України. Зокрема, на зустріч були присутні представники США, Польщі, Естонії, Японії, Нідерландів, Німеччини, Швейцарії, Італії, Данії, Канади, Великобританії, Іспанії та ООН.
В ході зустрічі були обговорені ключові проєкти та принципи відбудові, співпраця з місцевим самоврядуванням, а також залучення міжнародних партнерів.
«Для координації міжнародної допомоги на високому рівні минулого року була створена Координаційна платформа донорів, яка складається з представників країн Великої сімки та світових фінансових інституцій. Разом із тим, щоб забезпечити якісну комунікацію на всіх рівнях, спільно з головами делегацій країн-донорів провели робочу зустріч, на якій наша команда презентувала результати роботи міністерства з міжнародними фінансовими організаціями.
Проекти, які обговорювались, дозволять проводити відбудову вже у цьому році. В першу чергу, для надання громадянам доступу до базових послуг, які забезпечують життєдіяльність. Вже зараз ми створюємо умови, які допоможуть нам повертати українців додому. Ми вдячні партнерам за допомогу, питання, та глибоку залученість в усі процеси відбудови, яка відбувається не лише на будмайданчиках, але в наших інституціях та реформах», — прокоментував Олександр Кубраков, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.
Серед пріоритетів відновлення:
  • ремонт та будівництво житла;
  • відновлення енергетичної інфраструктури, розвиток проєктів малої генерації та захист наявної енергомережі;
  • відбудова соціальної інфраструктури (школи, дитсадки, лікарні тощо)
  • відновлення мостів, доріг, залізничних колій та розвиток прикордонної інфраструктури;
Ключова ціль відбудови на 2023 рік — створення умов для повернення українців в свої домівки. Для цього планується використовувати 3-ступеневий підхід:
  • відновлення критичної інфраструктури, необхідної для життя (системи водо-, тепло- та електропостачання);
  • стабілізаційні заходи, зокрема будівництво житла та залучення до цього людей, які втратили роботу;
  • реалізація проєктів розвитку, направлених на відродження економічної активності в звільнених громадах.
У зустрічі також взяли участь заступниці Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Азархіна та Анна Юрченко, та голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм.