Відбулися установчі збори молодіжної ради при Чернігівській обласній державній адміністрації.

У Чернігові зібралась активна і талановита молодь, прибули й представники громад. Усе не випадково, адже відбулися установчі збори молодіжної ради при Чернігівській обласній державній адміністрації.

Молодіжна рада – це консультативно-дорадчий орган, що дасть можливість молодіжним активістам генерувати нові перспективні ідеї для розвитку області, розробляти та реалізовувати молодіжну політику.

До справи молодіжні лідери підійшли серйозно та виважено. Установчі збори відбувалися, як того вимагав регламент. Обрано склад молодіжної ради (нині він налічує 23 особи), проголосували за положення про молодіжну раду, яке передадуть на підпис голові Чернігівської ОДА.

Обрали й керівників молодіжної ради – голову, заступника і секретаря. Все відбувалося без інтриг, а голосували майже одноголосно. Головою молодіжної ради обрали Юлію Дзюбу (ГО «Єнот»), заступником став Олександр Литвин (ГО «Асоціація випускників НУ «Чернігівська політехніка»), а секретарем – Івана Усова (представник молодіжної ради при Чернігівському міському голові).

Юлія Дзюба розповіла, що вже давно мріяла про можливість активно брати участь у державній політиці. «Пам’ятаю, ще коли не було Закону «Про засади державної молодіжної політики», ми просто сиділи і думали: як же ми можемо забезпечити участь молоді в державних процесах на всіх рівнях? Як ми можемо зробити так, щоб обласна та районні адміністрації, міські ради й сільські ради нас слухали? І почався цей довгий процес із 2019 року розробки та прийняття відповідного законопроєкту. І нарешті, коли його прийняли тією осені, ми постали перед тим, що не сформовані нормально молодіжні ради. А якщо й сформовані, то не діють. Тож нині радію, що цей процес, який запустився, дійшов до Чернігівщини, і ми нарешті сьогодні обрали той кістяк, який буде працювати в громадах, який зможе спільно та потужно напрацювати базу, щоб у подальшому наші молодіжні ради могли нею користуватися. А ми забезпечимо представництво і голос молоді не тільки в ОДА, а й у РДА та громадах. Це дуже важливо і вкрай цінно, бо свого часу мені забракло молодіжного шлейфу. Коли мені було 18 років, не було можливості долучитися до цього процесу. Зараз така можливість є і я шалено радію», – зазначила Юлія Дзюба. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові патрульні зняли з мосту жінку, яка хотіла стрибнути (Відео) На конструктив налаштовані й представники молодіжних рад із громад Чернігівщини. Щоправда, вони зазначають, що на етапі створення молодіжних рад активної молоді, що бажала долучитися до цього процесу було багато. На жаль, із часом, запал охолов. «У нас молодіжна рада була створена не так давно, у листопаді 2021 року. Наразі виявляються деякі кандидати, які пасивно беруть участь у нашій роботі. Але ми готові співпрацювати з міськими молодіжними організаціями інших громад і Чернігова також, і молодіжною радою при Чернігівській обласній державній адміністрації. Оскільки молодь у нас багато в чому не обізнана, хотілось би співпрацювати в тому напрямі, щоб розвивати нашу молодь.

Також сподіваємося на допомогу новоствореним молодіжним радам, і підказки, в якому напрямі рухатися, та звісно, отримувати нові компетенції», – сказав Георгій Якубовський (молодіжна рада при Бахмацькій міській раді).

Антон Гаркавко, голова молодіжної ради при Кіптівській сільській раді, також відзначив, що їхня молодіжна рада була створена у листопаді минулого року. І в них також через деякий час почали спостерігати деяку пасивність серед представників молодого покоління. «У нас до Кіптівської громади входять 23 населені пункти і ми популяризуємо тему молодіжної політики. В нашій громаді дуже крута начальниця відділу сім’ї, молоді та спорту, і від кожного населеного пункту у нас є представник, який представляє молодіжну політику і пропонує деякі проєкти. Дуже круто, що ми тепер маємо представника в молодіжній раді при Чернігівській ОДА і що громади мають можливість долучитися до цього процесу», – зазначив Антон Гаркавко.

Активно співпрацювати з молодіжною радою при ОДА збирається і Городнянська молодіжна рада. «Ми готові реалізовувати будь-які спільні проєкти з обласною молодіжною радою. У нас відкрита співпраця з міським головою, начальником відділу культури. Тож далі ми напрацьовуватимемо ідеї, які зможемо реалізувати спільно з молодіжною радою області та міста», – запевнив Богдан Ареф’єв, член Городнянської молодіжної ради Городнянської міської ради.

На установчих зборах не лише відбувався обмін думками та лунали обіцянки про спільну роботу та підтримку. Представники молодіжних рад із громад та інших молодіжних організацій отримали перше завдання. Їм потрібно буде опитати молодь на місцях, з’ясувати п’ять недоліків або проблем, перед якими молодь постає в громадах, аби оперативно їх опрацьовувати. Також потрібно сформувати свої пропозиції та бачення роботи Молодіжної ради. Інформація потрібна вже на наступне засідання, яке скоро відбудеться.

Також у найближчій перспективі треба буде визначитися, як вестимуть засідання наступного разу, адже не всі представники громад мають можливість приїжджати на засідання. Імовірно, передбачать не лише фізичну присутність, а й змішану участь за допомогою відеозв’язку.

На зборах також домовилися, що молодіжна рада при ОДА висвітлюватиме свою роботу в соцмережах, де створять відповідні сторінки. Також буде створено чат для спілкування членів молодіжної ради.

Джерело: https://cheline.com.ua/news/society/u-chernigovi-obrali-golovu-molodizhnoyi-radi-pri-oblderzhadministratsiyi-291543