Відтепер сайти міськрад мають бути українською

16 липня набрали чинності норми закону про державну мову, що стосуються використання української на всіх вебресурсах. 

Це також стосується YouTube, Viber, Telegram-каналів і мобільних застосунків.

Іншомовні версії сайтів можуть бути, але українськомовна має завантажуватися за замовчуванням та містити не менше інформації, ніж інші версії. 

Дотримуватися цієї норми зобов’язані всі суб’єкти господарювання, зареєстровані в Україні, а саме: органи влади та місцевого самоврядування, підприємства, установи, ЗМІ та ті організації, що реалізують в України товари й послуги.

Важливий момент щодо іноземних суб’єктів господарювання, які ведуть бізнес в Україні. Вони зобов’язані перекласти свої сайти на українську в мірі, достатній для зрозумілої навігації та розкриття мети своєї діяльності.

Користувацький інтерфейс українською став обов’язковим і для товарів. Поруч з іншомовними версіями, українськомовна має бути повноцінною та містити не менше інформації за змістом та обсягом. Ця норма стосується будь-яких пристроїв, де встановлено комп’ютерну програму: як з електронним екраном, так і з кнопковою панеллю управління.

Порушники вперше будуть змушені заплатити від 3400 до 5800 гривень. У повторному випадку сума може досягати 11900 грн. Застосовувати “мовні штрафи” буде уповноважений із захисту державної мови.

Нагадаємо, закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” був ухвалений в квітні 2019 року, і поступово став виконуватися на практиці. Його норми раніше торкнулися реклами, книговидання, обслуговування громадян, сфери послуг, газет і журналів тощо.

Закликаємо міста та бізнес переходити на українську. Мова — теж зброя. Ми переможемо!