В Україні посилили покарання за крадіжку авто

Відсьогодні, 25 вересня, в Україні набули чинності нові покарання за крадіжку і викрадення транспортних засобів. Зміни передбачені законом про внесення правок до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України.

У відповідному законі № 875-ІХ зазначено, що він набуває чинності наступного дня після опублікування, а оприлюднений він був 24 вересня.

За крадіжку та угон автомобілів в Україні будуть карати обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк. Покарання у вигляді штрафу при цьому скасовується. Такі санкції передбачають зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, які підписав президент Володимир Зеленський.

За незаконне заволодіння автомобілем організованою групою або із застосуванням насильства злочинцям буде загрожувати від восьми до 12 років обмеження або позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

За перебивання номерів кузовів і моторів передбачено до п’яти років в’язниці.

Кримінальна відповідальність за організацію роботи місць, де зберігають крадені авто, розукомплектовують або переобладнують їх (т.зв. “Чорні СТО”) – до п’яти років. А якщо цим займається організована злочинна група – до семи.

Тяжкість злочину тепер будуть встановлювати виходячи з вартості автомобіля, а не з вартості його ушкоджень.

В цілому закон вносить зміни в такі статті:

  • ст. 289 КК – “Незаконне заволодіння транспортним засобом”;
  • ст. 290 КК – “Знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу”;
  • ст. 250 КПК – “Проведення негласних слідчих (розшукових) дій до винесення постанови слідчого судді”.

.