Голова “Нафтогазу” назвав умови для закупівель російського газу

Можливість закупівлі НАК “Нафтогаз України” природного газу безпосередньо у “Газпрому” залежатиме і від ціни, яку буде готова запропонувати російська компанія, і від рішення українського уряду.

Про це заявив голова правління НАК Андрій Коболєв в ефірі телеканалу “Україна 24”.

“Це (закупівля. – Ред.) залежатиме від двох чинників. Перший фактор перебуває у рамках контролю НАК “Нафтогаз України” – це ціна і комерційні параметри, чи є це справедливою, ринковою ціною. За останні шість років справедливу ціну “Газпром” нам не пропонував жодного разу”, – сказав він, додавши при цьому, що наразі ніщо не заважає “Газпрому” вийти з конкурентними пропозиціями.

НАК “Нафтогаз” регулярно проводить аукціони, ми імпортуємо газ і нічого не заважає “Газпрому”, наприклад, прийти на аукціони, запропонувати нам будь-яку ціну і конкурувати. Якщо така пропозиція надійде, на підставі комерційних розрахунків ми ухвалюватимемо рішення. При цьому ще важливий політичний аспект… Найімовірніше, таке питання стане предметом розгляду уряду”, – зазначив голова правління НАК.

Коболєв додав, що минулого року перед проведенням переговорів щодо транзиту газу серед директив уряду були відсутні будь-які приписи щодо обговорення з російською стороною питань прямих постачань газу.

“З директив опцію за домовленостями з імпорту газу “Газпрому” було усунено, переговорники такого мандата не мали. Чи надаватиме уряд наразі такий дозвіл? Залежатиме від них”, – наголосив голова правління НАК.