Громадські організації закликають скасувати статтю 391 Кримінального кодексу

Стаття 391 Кримінального кодексу “Злісна непокора вимогам адміністрації установи виконання покарань” була “успадкована” Україною із законодавства колишнього СРСР. Ця норма передбачає продовження засудженим строку ув’язнення на 1-3 роки позбавлення волі за ненасильницькі дисциплінарні проступки (відмову від прибирання камер, не за “зразком” застелену постіль, зміну ліжка у камері, невиконання команди “Підйом!”, нетримання рук за спиною під час прогулянки тощо).

Прирівнювати дисциплінарний проступок до злочинів є недопустимим для України як європейської держави. Така практика завдає нашій країні непоправної репутаційної шкоди в очах демократичного світу.

Від аналога статті 391 позбулися фактично всі пострадянські республіки. І тільки в Білорусі, Казахстані, Молдові та Україні невиконання розпоряджень тюремних адміністрацій карається в дисциплінарному та кримінальному порядку.

Щороку за цією статтею в Україні продовжують строки сотням ув’язнених. Більшість цих епізодів є проявом репресій проти засуджених, які скаржаться на дії керівництва в’язниць або відмовляються виконувати його незаконні вказівки. Сьогодні кожен з десятків тисяч засуджених ризикує залишитися у в’язниці на додаткові 1-3 роки за будь-яку дрібницю. Тюремні адміністрації можуть використовувати цю каральну норму безліч разів, тобто будь-який ув’язнений може залишитися за гратами до кінця життя.

Свавільне застосування статті 391 КК стало ефективним інструментом шантажу засуджених тюремним начальством для здирництва коштів з їхніх сімей. Або примушення засуджених до рабської праці на “чорну бухгалтерію” в’язниці та вчинення протиправних дій щодо інших засуджених. Стаття 391 Кримінального кодексу є однією з найбільших корупційних схем в пенітенціарній системі. 

Ми відкидаємо будь-які неправдиві маніпуляції захисників статті 391 КК щодо відсутності в адміністрації тюремних установ іншого дієвого механізму для забезпечення дисципліни засуджених. Таким механізмом є переведення порушника до дисциплінарного ізолятора (ДІЗО) та більше десятка інших стягнень, передбачених статтею 132 Кримінально-виконавчого кодексу.

Скасувати статті 391 КК двічі закликав і Комітет з питань запобігання катуванням Ради Європи.

6 вересня 2019 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №2079, розроблений антикорупційними та правозахисними організаціями. Цей проект закону передбачає вилучення статті 391 з Кримінального кодексу.

Ми закликаємо:

  • Комітет Верховної ради України з питань правоохоронної діяльності – підтримати законопроект №2079 та рекомендувати народним депутатам України ухвалити його одразу за основу та в цілому.
  • Народних депутатів України – підтримати законопроект №2079 (н.д. Фріс І.П., Фролов П.В., Венедіктова І.В. та ін.) про вилучення статті 391 Кримінального кодексу одразу за основу та в цілому.
  • Міністерство юстиції України – проявити мужність та публічно підтримати законопроект №2079 про скасування статті 391 Кримінального кодексу.

Запрошуємо організації громадянського суспільства підписатися під цим зверненням.