Добрива розбрату: бахмацькі фермери заявляють про дерибан ресурсів для посівної

Корупція чи необхідність в умовах воєнного часу? Бахмацькі фермери звинувачують місцеву владу у дерибані ресурсів, необхідних для початку посівної. Про таке йдеться в дописі у Facebook жителя Бахмача Сергія Іванька. Фермер і член місцевого виконкому стверджує: мінеральні добрива, які мали бути розподілені між усіма аграріями, дісталися кільком “обраним”.

Допис чоловіка, опублікований 9-го квітня, зібрав понад півтисячі репостів за дві доби і вже став предметом юридичної суперечки: голова ОТГ подав на автора заяву у поліцію.

У центрі цієї історії – приблизно двадцять вагонів із мінеральними добривами. Ресурси спочатку опинилися в заручниках війни, далі – стали “яблуком розбрату”. Залізничні валки “зависли” на станції “Черемушки” поблизу Бахмача, коли 24-го лютого розпочалось повномасштабне російське вторгнення в Україну. У середині березня, на тлі закликів президента забезпечити повноцінну посівну кампанію, місцева влада вирішила евакуювати вагони зі станції, а їхній вміст передати аграріям. За погодженням з Чернігівською ОВА майно вилучили та розподілили. А далі розгорівся скандал.

Фермер Сергій Іванько розповідає: дізнався про розподіл добрив вже після того, як повернувся до міста на початку квітня. Був відсутній, бо брав участь у місцевому Русі Опору. На засідання виконкому, що вирішував кому скільки дістанеться ресурсів, його не покликали, хоч зустріч і проходила онлайн. Про “аукціон щедрості”, за його словами, не знали і інші фермери. Тож чоловік підозрює змову між головою ОТГ та окремими бізнесовцями.

Сергій Іванько надав у наше розпорядження два рішення виконкому Бахмацької міськради: від 14-го та 24-го березня. Згідно з документами, на підставі закону про вилучення майна в умовах воєнного стану, ресурси віддавали фермерам за символічною ціною. За тонну добрив – 12 тисяч гривень. Це – двічі-тричі нижче від ринкової вартості. До того ж оплату відтермінували до вересня. Зайве говорити, що такі умови – надзвичайно вигідні для підприємців, але далеко не всі змогли ними скористатися. Згідно з рішеннями виконкому аміачно-нітратні добрива мали передати трьом підприємствам, інші міндобрива – ще десятьом. Проте в реальності, принаймні п’ять фірм зі списку не дістали нічого. Натомість найбільше добрив відвантажив підприємець, взагалі не згаданий у рішеннях міськради – депутат Чернігівської облради Валентин Запорощук. Чоловік здійснює господарювання на території сусіднього Ічнянського району. На думку Сергія Іванька: ресурси він отримав завдяки зв’язкам із Ярославом Сторубльовим. Останній є керівником машинної станції №285, на якій і розвантажували вагони з добривом і газом. Сторубльов також є депутатом Чернігівської облради та співфракційцем Валентина Запорощука.

Наше телефонне спілкування із паном Сторубльовим було коротким. Керівник КМС стверджує: отримав доручення роздати добрива аграріям, без уточнення, хто саме має дістати ресурси. Рішення виконкому, за його версією, вже постфактум “написали на колінці”. Отож, розподіл відбувся явочним порядком. За словами Сторубльова: добрива дістали ті фермери, які перебували на території громади, а хто втік від війни на Західну Україну – не отримав нічого.

Згідно з рішеннями виконкому, найбільше добрив – приблизно 793 тонни – мали отримати два підприємства місцевого депутата Андрія Іваненка. Нам бізнесовець розповів, що свою квоту не добрав. А звинувачення у змові назвав абсурдними. Каже: як і інші аграрії, отримав дзвінок із міськради та вирішив не відмовлятися від пропозиції. Чоловік також бідкається: зазнав збитків внаслідок війни, коли окупанти розбомбили його залізничну валку із дизелем поблизу Сновська. У розмові з нами фермер Сергій Іванько назвав Іваненка паливним монополістом, що продає аграріям дизель, закуплений ще до війни, за ціною 52 гривні за літр. Андрій Іваненко цей закид назвав брехнею. Мовляв: не продав жодного літра, бо нафтобаза була ізольована. Натомість, 500 літрів пального безкоштовно передав бійцям тероборони.

Звинувачення у корупції відкидає і мер Бахмача Павло Шимко. На початку своєї розмови з нами від повідомив: подав заяву у поліцію на Сергія Іванька. Вважає: той зазіхає на його честь і гідність, а також – підбурює людей до мітингів в умовах воєнного стану. Діями Іванька нібито навіть зацікавилась СБУ, бо фермер розголосив у соцмережах військову таємницю: інформацію про розвантаження міндобрив. Міський голова розповів: розподіл ресурсів був прозорий, всіх фермерів сповістили про це телефоном і покликали на круглий стіл, де і ухвалювали рішення. При цьому Павло Шимко визнав: добрива отримали не всі, хто потрапив у документ. Корективи, за його словами, вніс голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус. Він погодив і надання ресурсів Валентинові Запорощуку. Той, за словами мера, допомагав містові із продовольчою безпекою: постачав зерно, а у порожні фури завантажив добрива. Про це Павло Шимко дізнався постфактум, але телефоном дістав запевнення від голови ОВА, що така винагорода для пана Запорощука санкціонована згори. Підтвердити чи спростувати це нам не поки не вдалося: В’ячеслав Чаус ще не відповів на наш запит.

Мер Бахмача наполягає: скандал почала “роздмухувати” невелика група фермерів, яка під час війни не перебувала на території громади. Він додав: для всіх, кого обділили, нині зарезервували ще два вагони добрив. За ці ресурси аграрії, мовляв, і “почали гризтися”. Водночас, Сергій Іванько стверджує: цими двома вагонами міський голова намагався купити мовчання його та інших фермерів.

Нині “Асоціація фермерів і приватних землевласників Бахмацького району”, до якої входить і Сергій Іванько, звертається до уряду та правоохоронних органів з проханням розібратися в ситуації. Вивчити питання вже пообіцяли в Міністерстві аграрної політики. На чиє звернення – мера чи фермерів – правоохоронці відреагують жвавіше – побачимо вже незабаром. 12-го квітня, за нашими даними, до Бахмацької міськради навідалися детективи БЕБ. Тим часом, Чернігівська ОВА повідомила про старт посівної у звільненому від загарбників регіоні. Вже засіяли майже дві тисячі гектарів землі, агровиробники активно готують ґрунт і вносять добрива.

.Максим ОМЕЛЬЧЕНКО

http://svoboda.fm/politics/region/285863.html