ДОРОГА – НЕ СМІТТЄЗВАЛИЩЕ!

Служба автомобільних доріг у Чернігівській області звертає увагу водіїв та жителів населених пунктів на необхідність дотримання правил поводження з відходами у смугах відводу автомобільних доріг, на узбіччях, зупинкових комплексах та місцях відстою автотранспорту.

Чи не найбільші об’єми сміття на території дорожнього господарства фіксуємо на ділянках:

  • М-01 Київ-Чернігів-Нові Яриловичі (межа Київської та Чернігівської областей, автопавільйони у Сокирині, Ладинці, Олександрівці, біля повороту на Клубівку);
  • Н-07 Киїів-Суми-Юнаківка (Соколівка);
  • Р-67 Чернігів-Ніжин-Прилуки-Пирятин (автопавільйони на 14-му кілометрі, у Хвилівці);
  • Р-69 Київ-Вишгород-Десна-Чернігів (розворотне коло на межі Чернігівської та Київської областей);
  • Р-56 Чернігів-Пакуль-КПП «Славутич»-Чорнобиль (автопавільйон перед КПП у Дніпровському).

На жаль, часом складається така ситуація, що чим більше дорожники прибирають, тим більше сміття з’являється знову.

Нагадуємо, що дорога – це не сміттєзвалище, а підрядні дорожні організації не є спеціалізованими підприємствами по утилізації та переробці відходів. Цілі стоси побутового сміття, а тим паче будівельного, викидати на зупинкових комплексах, на узбіччях та у смугах відводу, в місцях відстою транспорту не можна. По-перше, це адміністративне правопорушення (Закон «Про відходи»). По-друге, шкодить довкіллю, псує санітарний стан та естетичний вигляд автодоріг.

Просимо контролюючі органи та владу на місцях звернути увагу на дотримання громадянами природоохоронного законодавства і вживати заходів щодо тих, хто його порушує.

Організацією процесу утилізації сміття у населених пунктах займаються органи місцевого самоврядування. Побутові та будівельні відходи населення вивозять комунальники на спеціалізовані сміттєзвалища, на договірних умовах та за певним тарифом. Викидати ж весь побутовий непотреб з дому на зупинкових павільйонах автодоріг державного значення, і тим самим порушувати їх санітарний стан, не можна. Вивезення хатнього сміття жителів населених пунктів на регулярній основі – не компетенція дорожників.

До відома подорожуючих, що везуть пакети зі сміттям після відпочинку на природі або на дачі. Викидати їх ні на узбіччі, ні на зупинковому павільйоні не можна. Для цього є спеціально відведені місця у населених пунктах, на об’єктах придорожнього сервісу (заправках, мотелях і т.д.). На тому ж КПП «Нові Яриловичі» є 11 контейнерів для збору сміття.

Громадськість просимо не бути байдужими до проблеми несанкціонованого засмічення дорожнього господарства. Будемо вдячні вам за надіслані нам на Фейсбук фото та відео порушників для «дошки пошани».