Забудовники отримали додатковий канал комунікації з державою

Держархбудінспекція повністю підтримує курс Уряду на викорінення корупційних проявів у будівельній галузі та впорядкування містобудівної діяльності.

У перехідний період, коли робота над впровадженням всіх складових Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва триває, важливим є і внутрішньо-організаційні заходи, вважає в.о. Голови ДАБІ Олена Костенко.

Так, позитивним, на думку Олени Костенко, є запуск Міністерством цифрової трансформації онлайн каналу, куди забудовники можуть поскаржитись на корупціонерів у держархбудконтролі – через чат-бот (телеграм чи віджет). Зазначений сервіс знаходиться на сторінці Електронного кабінету забудовника https://e-dabi.gov.ua/ У віконці онлайн-консультанта достатньо натиснути кнопку «Повідомити про корупцію» та відправити свою скаргу.

«Це важливий захід, який дозволить кожному, хто будує, почуватися більш впевнено та не йти на «компроміси» із беззаконням. Кожен має можливість викрити недобросовісного чиновника. А посадовець вкотре замислиться чи варто порушувати закон, адже питання роботи ДАБІ на контролі в Уряду і відтепер діалог із суб’єктами містобудування налагоджено й онлайн. Держархбудінспекція, зі свого боку, готова долучитися до виявлення правопорушників у системі, розбиратися у ситуації та вживати належних заходів реагування», – відзначила Олена Костенко.

Очільниця ДАБІ зауважила, що сьогодні у відомства не найкраща репутація, про що відверто говорить громадськість, учасники будівельного ринку та яку визнає ДАБІ. Для зміни ситуації потрібен час та об’єднання зусиль всіх ланок державного управління разом з суб’єктами містобудівної діяльності. Головне у держави є стратегічне бачення змін та вже наразі вживаються системні заходи, що мають вирішити основну проблематику в цілому.

«Знищити корупцію у галузі будівництва можливо лише усунувши людський фактор та максимально мінімізувавши роль чиновника у прийнятті рішень щодо видачі дозвільних документів. Переведення адміністративних процедур у онлайн режим з автоматизованими процесами – єдиний правильний вихід у цій ситуації. Тож ДАБІ готова надавати необхідне сприяння та спільно з профільним міністерством, Міністерством цифрової трансформації, всією урядовою командою працювати над якісними змінами в галузі»,- заявляє Олена Костенко.

https://dabi.gov.ua/zabudovnyky-otrymaly-dodatkovyj-kanal-komunikatsiyi-z-derzhavoyu-kozhne-povidomlennya-pro-koruptsiyu-bude-pochute/