ЗАКЛИКАЄМО УРЯД НЕ ВРАХОВУВАТИ ЗАУВАЖЕННЯ ДЕРЖОРГАНІВ, ЯКІ СПОТВОРЮЮТЬ ЗМІСТ ДЕРЖАВНОЇ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ ПРОГРАМИ

20 червня 2022 року Парламент ухвалив Антикорупційну стратегію, зобов’язавши НАЗК до 10 грудня підготувати та передати до Уряду проєкт Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки (далі – ДАП), а Уряд – затвердити її не пізніше 10 січня 2023 року.

Протягом 5 місяців у плідній взаємодії з низкою державних органів, провідними експертами у відповідних сферах та із залученням громадськості Національне агентство розробило проєкт Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки (ДАП).

Після того як Уряд відправив проєкт на доопрацювання, НАЗК було узгоджено позиції з 15 державними органами. Водночас у громадськості викликають обурення пропозиції ряду органів, які відверто спрямовані на «цементування» наявних неефективних і обтяжливих процедур та корупційних практик, зокрема пропозиції та зауваження від Ради суддів УкраїниВищої ради правосуддяНаціональної школи суддів та Антимонопольного комітету.

Так, погодження з рядом зауважень запропонованими названими органами може призвести до спотворення змісту Державної антикорупційної програми та нівелювати цінність цього документу.

У зв’язку з цим, громадськість закликає Уряд якнайшвидше затвердити Державну антикорупційну програму на 2023-2025 роки, не допусти вихолощення її змісту.

Громадська рада при НАЗК

Всеукраїнське об’єднання “Автомайдан”

ГО Інститут законодавчих ідей

Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції (ACREC)

Рух ЧЕСНО

StateWatch

Transparency International Ukraine 

Центр протидії корупції

Ліга антитрасту