Законопроєкт 5289 містить корупційні ризики та пропонує не проводити відкриті аукціони для закупівлі деяких товарів та послуг органами влади

⚡️ Законопроєкт 5289 містить корупційні ризики та пропонує не проводити відкриті аукціони для закупівлі деяких товарів та послуг органами влади — НАЗК
🔎📃 НАЗК провело антикорупційну експертизу законопроєкту 5289(https://bit.ly/3gEDADC), яким пропонується внести зміни до Закону України «Про публічні закупівлі» та скасувати обов’язкове проведення спрощених закупівель.
✔️ З появою інструменту спрощених закупівель(https://bit.ly/2R2BrH6) товари та послуги на суму до 200 тис.грн установи мають придбати на підставі конкурентного аукціону, для проведення якого потрібно підготувати дещо менше документації, порівнюючи зі звичайною закупівлею.
📌 За оцінками

DOZORRO

, за рік інструмент спрощених закупівель дозволив вивести з тіні закупівлі на суму понад 40 млрд грн.

❓Що ж пропонує законопроєкт 5289?
🔹 зробити спрощені закупівлі необов’язковими для більшості замовників, які є розпорядниками бюджетних коштів. Тобто, замовники зможуть укладати прямі договори з обраними постачальниками.
🔹 дозволити сільським і селищним радам та міським територіальним громадам купувати напряму: харчові продукти, паливно-мастильні матеріали, природний газ та електричну енергію, окремі товари для закладів охорони здоров’я або закладів освіти; проєктно-кошторисну документацію тощо.
❓Які можливі наслідки прийняття законопроєкту та що рекомендує НАЗК?
🔸 У разі прийняття законопроєкту держава втратить можливість економити мільярди гривень на закупівлях. Так, під час проведення аукціону компанії надають власні пропозиції щодо ціни товару або послуги.
🔸 бізнес не зможе відкрито брати участь у вказаних вище закупівлях, оскільки замовник сам обиратиме постачальника без об’єктивної оцінки.
❗️Так, законопроєкт 5289 не може бути прийнятий у поточній редакції, оскільки запропоновані норми загалом є корупціогенними.
📲 Детальніше з висновком антикорупційної експертизи НАЗК можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/2R2Bi6w