Закон про бездомних: Рада ухвалила зміни

Депутати підтримали Закон «Про внесення змін до статті 6-1 Закону України „Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні“»

Тепер осіб, що не мають постійного місця проживання, зможуть реєструвати не тільки державні соціальні установи, як це було раніше, але й інші організації, створені відповідно до Закону України «Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей».

Це заклади соціального захисту для бездомних осіб, створені як місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, так і «об’єднаннями громадян, релігійними організаціями, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, фізичними особами відповідно до потреб регіону». 

Ці установи будуть надавати соціальні послуги, серед яких, зокрема, подання заяви про реєстрацію і зняття з реєстрації місця проживання бездомних осіб.

Ці зміни  сприятимуть  залученню недержавних  неприбуткових організацій  до реалізації регіональних та місцевих програм  у сфері надання соціальних послуг для бездомних громадян, йдеться в пояснювальній записці до ухваленого сьогодні законопроекту.


За офіційною статистикою в Україні живе близько 16 тисяч безпритульних. Втім, це лише ті, хто звертається до держави по допомогу. Насправді йдеться про цифру на порядок більшу.