Закон про державну мову відповідає Конституції, – юристи

Закон №2704 “Про забезпечення функціонування української мови як державної” відповідає Конституції та не містить дискримінаційних норм щодо національних меншин і корінних народів в Україні. Про це йдеться у висновку Центру політико-правових реформ.

Нагадаємо, у червні 2019 року 51 народний депутат подали звернення до Конституційного Суду України з проханням перевірити Закон №2704 на відповідність Конституції.

У конституційному поданні стверджується, що Закон № 2704 суперечить Конституції України, оскільки він не врегульовує порядок застосування мов національних меншин, розвиток, використання та захист яких гарантується державою.

Також у поданні йдеться, що наявність згадок у законі про кримськотатарську, англійську, інші мови Євросоюзу та одночасна відсутність згадок про російську чи інші мови національних меншин – це дискримінація мовної політики всупереч Конституції.

Експерти ЦППР зауважують, що предметом регулювання Закону № 2704 є порядок використання і застосування саме державної мови – української (частина 1 статті 10 Конституції).

Закон № 2704 не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів (стаття 2). А порядок застосування мов корінних народів, національних меншин у відповідних сферах суспільного життя визначається окремим законом щодо порядку реалізації прав корінних народів і національних меншин.

Це повністю відповідає положенням частин 3 (“В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України”) і 5 (“Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом”) статті 10 Конституції, а також міжнародним зобов’язанням України.

Крім того, Закон № 2704 гарантує право на навчання рідною мовою та на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства громадянам, які належать до національних меншин (відповідно до частини 4 статті 53 Конституції).

Детальніше читайте у висновку ЦППР