Заява щодо консорціуму громадянського суспільства

Консорціум організацій у складі ІСАР Єднання, Центру демократії і верховенства права та Українського незалежного центру політичних досліджень закликає ввесь громадський сектор, всі неприбуткові організації та небайдужих громадян об’єднуватися для захисту від законодавчих атак!

Громадський сектор перебуває під системним тиском і дискредитацією. Ціла серія законопроєктів, зареєстрованих у Верховній Раді, має на меті створити безпрецедентні перешкоди для роботи громадських і благодійних організацій. Серед цих ідей:

  • запровадити перевірки працівників громадських організацій на «детекторі брехні»;
  • заборонити колишнім державним службовцям працювати в громадських організаціях, а громадським активістам – йти на держслужбу чи до наглядових рад державних підприємств;
  • зобов’язати організації подавати безліч додаткових звітіві запровадити такі бюрократичні перепони, щоб повністю паралізувати нашу роботу.

Ба більше, останній законопроєкт, текст якого був оприлюднений минулого понеділка, дає чиновникам усі інструменти для тиску, переслідувань, безпідставних штрафів аж до припинення роботи.

Автори законопроєкту стверджують, що організації, які отримують понад 50% фінансування з-за кордону, нібито-то перебувають під «іноземним впливом». Водночас, бізнес, який залучає іноземні кредити та інвестиції та напряму співпрацює з урядами інших країн, постійно відчуває публічну підтримку та схвалення цієї роботи. Найбільший же отримувач коштів від інших країн-донорів (майже 88% від усієї міжнародної технічної допомоги) – це сама українська держава (джерело – сайт Мінекономіки)!

Завдяки коштам і підтримці інших країн, ми здійснюємо гуманітарні місії, допомагаємо ветеранам і людям з інвалідністю, захищаємо права людини, дбаємо про екологію, навчаємо молодь і людей пенсійного віку, промотуємо українську культуру та рухаємо реформи вперед. Чи дійсно Україна виграє, якщо нам перешкоджатимуть це робити?

Ми, консорціум організацій у складі ІСАР Єднання, Центру демократії і верховенства права та Українського незалежного центру політичних досліджень, вимагаємо зупинити дискредитацію громадянського суспільства! Ми закликаємо кожну громадську і благодійну організацію доєднатися до цієї заяви. Об’єднаним голосом громадянського суспільства ми маємо захистити нашу гідність і наше право безперешкодно працювати на благо України!

Приєднуйтесь до заяви тут

Детальніший аналіз законопроєкту №3936 читайте тут