За рік у монобільшості залишилося лише 211 депутатів

Комітет виборців України проаналізував результати голосувань за закони, ухвалені Верховною Радою в 2020 році. Всього за рік було прийнято 230 законів.

Депутати “Слуги Народу”, які мають права коаліції у парламенті IX скликання, забезпечили 226 голосів лише за 16% прийнятих законів. Так, 226 або більше депутатів монобільшості проголосували за 37 із 230 законів. Всі інші закони не були б прийняті без голосів інших фракцій та груп. При цьому абсолютна більшість проєктів були ініційовані самими членами провладної команди – президентом, урядом та депутатами монобільшості.

“Загалом показники голосувань монобільшості постійно знижуються, починаючи з початку роботи ВР IX скликання. Якщо у вересні 2019 року за прийняті закони в середньому голосували 231 народний депутат «Слуги Народу», то у вересні 2020 р. – 206 депутатів, а в грудні 2020 р. – 211 депутатів”, – зазначили у КВУ.

Голова КВУ Олексій Кошель вважає, що де-факто “Слуга Народу” вже не здатна самостійно ухвалювати закони.

“За рік в монобільшості залишилося 211 депутатів, які переважно натискають «за». Тоді як для прийняття закону необхідно як мінімум 226 голосів. Таким чином без депутатів інших фракцій та груп ВР монобільшість фактично є недієздатною… Низькі показники роботи монобільшості пояснюються не лише загальним зменшенням відвідування Ради через коронавірус. Фактично під час кожного голосування в «Слузі Народу» є більше 10 депутатів, які або взагалі не голосують, або натискають «утримався» чи «проти». Тому, в першу чергу, це питання фракційної дисципліни та політичних розколів всередині політичної сили”, – зазначив Кошель.

Фото: acebook.com/cvu.ngo

Нагадаємо, президентська партія “Слуга народу” отримала найбільше голосів виборців на дострокових парламентських виборах у липні минулого року. Верховна Рада дев’ятого скликання розпочала роботу 29 серпня.

Про це повідомила пресслужба КВУ.