Злочини проти дітей на Чернігівщині: які права порушують найчастіше

Так, ювенальними прокурорами на захист державних інтересів у сфері охорони дитинства з початку 2019 року заявлено 16 позовів, зокрема, майнового характеру на суму понад 12 млн грн. Судами задоволено 15 позовних заяв прокурорів на суму 12,2 млн грн. Ще 8 справ перебувають у суді.

ТЦього року вже поновлено права 7 дітей з малозабезпечених сімей та дітей-інвалідів на безкоштовне харчування в закладах освіти. Суди задовольнили 3 адміністративних позови цієї категорії.

За результатами опрацювання інформації щодо стану додержання вимог законодавства з питань соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, установлено невиконання норм закону, якою передбачено їх забезпечення одноразовою грошовою допомогою у розмірі не менше шестипрожиткових мінімумів для осіб відповідного віку.

На усунення виявлених порушень законодавства вжито заходів представницького реагування з метою відновлення порушених прав 6 випускників навчальних закладів. Справиперебувають в провадженні суду.

25 квітня суд відновив порушені інтереси дітей та держави: за державою залишили право власності на приміщення дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з лижного спорту вартістю понад 12 млн грн. Скасовано незаконну реєстрацію права приватної власності за однією з організацій Чернігівщини.

До суду пред’явлено 7 позовів про визнання бездіяльності органів влади та місцевого самоврядування протиправною та зобов’язання вчинити дії, спрямовані на оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки під будівлями та спорудами навчальних закладів, які перебувають у їх підпорядкуванні, загальною площею понад 13 га вартістю 5,5 млн грн. Судами розглянуто та задоволено в поточному році 6 таких позовів щодо земель площею 6,64 га орієнтовною вартістю понад 2,5 млн грн.

Відреаговано також ювенальними прокурорами на бездіяльність органів місцевого самоврядування з питань забезпечення належних протипожежних умов навчання і  відпочинку дітей. У цьому році судами задоволено 3 позови цієї категорії. Рішеннями судів відповідачів зобов’язано вжити відповідних заходів до забезпечення належного функціонування освітніх закладів.

З метою відновлення порушених прав та інтересів членів однієї з об’єднаних територіальних громад, яка допустила бездіяльність, органами прокуратури ініційовано позов про зобов’язання селищної ради прийняти на баланс та забезпечити оформлення правовстановлюючих документів на ьвиявлене приміщення закладу дошкільної освіти, що не перейшло у комунальну власність об’єднаної територіальної громади при її утворенні, орієнтовною вартістю понад 5,2 млн. грн.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області