Програма роботи Кабміну: чого планує досягти уряд за п’ять років

У понеділок, 30 вересня, був опублікований текст програми дій  Кабінету міністрів. Про це свідчить інформація на сайті Верховної Ради.

Серед основних цілей діяльності Кабінету міністрів визначають:

  • зростання економіки України на 40%;
  • залучення $50 млрд прямих іноземних інвестицій;
  • створення близько 1 млн робочих місць;
  • скорочення рівня смертності в Україні на 5% і виведення демографічного тренду у позитивну позначку. Мається на увазі, щоб в країні народжувалося більше людей, ніж помирало;
  • зменшення навантаження на платників податків;
  • розвиток інфраструктури в країні. Оновити стан 24 тис. км основних українських доріг, побудувати 15 аеропортів та п’ять глибоководних портів;
  • на 20% зменшити рівень забруднення навколишнього середовища. Цього планують досягти за допомогою зменшення викидів та використання джерел енергії, що менше шкодять середовищу;
  • забезпечення українців на рівні реального прожиткового мінімуму.

Велику увагу також приділятимуть розвитку Цифрової держави. Крім того, що всі публічні послуги мають бути доступні онлайн, кожен житель України, який хоче набути цифрових навичок, має отримати таку можливість.

Освіта також відіграє велику роль у програмі Кабміну. Уряд працюватиме над тим, аби щонайменше 95% українських дітей віком 4-6 років отримали дошкільну освіту.

Завдяки економічному зростанню та інвестиціям розраховують на те, що рейтинг України зросте до рівня B+ та A- у 2020 та 2024 роках відповідно. Також буде скорочено бюджетний дефіцит до 1,5% у 2024 році.

Загалом програма діяльності Кабінету міністрів містить 78 цілей, яких потрібно досягнути протягом наступних п’яти років.

Зокрема, у програмі дій визначено “стратегію діяльності уряду для повернення довіри суспільства до держави та влади, побудови конкурентоспроможної та інвестиційно привабливої держави з прозорими умовами ведення бізнесу, високими соціальними стандартами та сервісно-орієнтованою державною службою”.

Також у програмі описано діяльність стосовно забезпечення безпеки та виконання зобов’язань у сфері євроінтеграції.

У пояснювальні записці до програми зазначено, що у результаті реалізації заходів програми “очікується, що буде досягнуто зростання ВВП на 40 %, позитивних змін демографічної ситуації, створено 1 млн. робочих місць, приведено у хороший стан усі основні дороги (24 тис. км), збудовано 5 морських портів та 15 аеропортів, зменшено антропогенний вплив на навколишнє середовище”.