З початку року зафіксовано 15 випадків агресії проти журналістів

За перші 3 місяці 2020 року зафіксовано 15 інцидентів із застосуванням сили проти працівників медіа. Найчастіше фізична агресія до журналістів проявлялася на Львівщині – 3 випадки, а також по два інциденти в Одесі, Херсоні, на Київщині та Харківщині. У більшості інцидентів постраждали жінки – 10 журналісток стали жертвами атак. Такими є дані моніторингу «Індекс фізичної безпеки журналістів України», який Національна спілка журналістів України проводить спільно з партнерськими громадськими організаціями.
Одним із найрезонансніших злочинів став підпал авто кореспондентки Радіо Свобода Галини Терещук у Львові. Подія сталася у ніч на 30 січня.

О 12 годині машина засигналила, чоловік виглянув у вікно, машина вже горіла. Сусіди теж це побачили, – говорить Галина Терещук у коментарі прес-службі НСЖУ. – По фрагменту з відео побачили, що підійшла людина в масці, поклала якісь пакети і підпалила запальничкою. Йому кричали, мовляв, що він хоче вулицю підпалити, але він сказав, що конкретно цю машину йому треба підпалити, і втік.
За тиждень керівництво МВС повідомило, що правоохоронці знайшли злочинця. Підпалювачем виявився студент. Також слідство наполягає, що встановило і організатора, і замовника злочину.
Із запровадженням у березні в Україні карантинних заходів, зафіксовані випадки агресії до репортерів, які висвітлюють заходи із подолання епідемії коронавірусу.
Один із показових нападів стався 24 березня на Хмельниччині. Власник магазину, що торгує засобами особистої гігієни, пошкодив руку кореспондентці телеканалу NEWSONE Тетяні Сивоконь, намагаючись завадити зйомці сюжету про продаж медичних масок.

 Ми піднялися в магазин, побачивши камеру, чоловік зреагував не зовсім адекватно, почав виривати пакет з масками. Говорив, що маски не продає, що вони для співробітників, – заявила Сивоконь під час включення з місця події у прямий телеефір. Після того вона сказала, що викликатиме поліцію. – Скориставшись тим, що оператор відійшов, чоловік обійшов та напав на мене, почав заламувати руки, викручувати пальці, щоб вирвати з рук пакет з масками. При цьому пошкодив і наш мікрофон. Тетяна Сивоконь звернулась у лікарню через сильний біль у руці. Лікарі виявили у жінки сильне ушкодження зв’язок та наклали на руку гіпс.

Так само під час підготовки сюжету про карантинні заходи вже у місті Кам’янка-Бузька у Львівській області власник магазину перешкоджав журналістам телеканалу «Перший Західний». Знімальну групу зачинили у приміщенні магазину і не випускали.
У Національній спілці журналістів України обурені випадками перешкоджання журналістській діяльності та тим, що жертвами нападів переважно стають жінки.

В Україні загалом рівень фізичної агресії щодо журналістів є неприпустимо високим, але напади на жінок є особливо обурливими, – наголошує голова НСЖУ Сергій Томіленко. – У кожному випадку варто забезпечити не лише належне розслідування і покарання винних, а й потрібно домогтися широкого громадського осуду тих, хто застосовує силу до жінок.

Нагадаємо, «Індекс фізичної безпеки журналістів» – це щомісячний моніторинг фактів фізичної агресії до журналістів в Україні. «Індекс…» укладають спільно НСЖУ й партнери: ГО «Інформаційна безпека», ГО «Платформа прав людини», Академія української преси та Інститут розвитку регіональної преси.

Інциденти фізичної агресії щодо журналістів у січні 2020 року:
Дмитро Разумовський, головний редактор ІА «Корупція.Інфо», м. Львів
10 січня невідомі чоловіки спробували вчинити напад на головреда біля офісу ІА. «На мене наставили пістолет і я почув фразу «Будеш і далі писати – застрелимо!»

Валерій Діденко, Анна Скрипник, оператор та журналістка ТРК «Сігма», Харківська область
13 січня на журналістів напав охоронець комунального підприємства під час зйомок про роботу полігону, пошкодив штатив відеокамери.

Анна Покровська, журналістка видання “Українська служба інформації”, м. Одеса
22 січня Охоронець Одеської державної академії будівництва та архітектури погрожував журналістці під час підготовки сюжету про пожежну безпеку в академії.

Марія Малевська та Олександр Бринза, журналістка та оператор СТБ, м. Харків
27 січня у Харкові під час сутичок біля обласної держадміністрації постраждала знімальна група СТБ. В бік журналістів розпилили невідому рідину, яка спричинила опіки очей.

Галина Терещук, журналістка видання Радіо Свобода, Львів
30 січня у Львові невідомий підпалив автомобіль, що належить журналістці Галині Терещук.

Інциденти фізичної агресії щодо журналістів у лютому 2020 року:
Геннадій Шелестенко, редактор видання «Херсонський вісник new», м. Херсон

1 лютого на редактора напав давній знайомий, конфлікт трапився через низку журналістських розслідувань, опублікованих Геннадієм Шелестенком.

Анна Калюжна, кореспондент «24 каналу», м. Київ
15 лютого у Києві в Дніпровському районі невідомий напав на журналістку 24 каналу, схопив за голову та спробував затулити рота.

Володимир Непийпиво, кореспондент регіонального телеканалу НТН, Полтавська обл.
20 лютого в смт Нові Санжари (Полтавська область) правоохоронець застосував силу до корреспондента, який висвітлював акцію мешканців селища проти приїзду евакуйованих з Китаю на обсервацію в місцевий санаторій.

Володимир Тимофійчук, журналіст телеканалу «1+1», Київська область
25 лютого у журналіста стався конфлікт з депутатом Обухівської райради – останньому не сподобалося, що його самого та автівку, на якій він приїхав, знімають на відео.

Євгенія Вірлич, редактор видання Кавун.Сity, Херсонська обл.
28 лютого на журналістку напали в міській раді Херсона – агресивний чоловік намагався вирвати телефон, на який Євгенія вела зйомку.

Валерій Бугайчук, оператор ТРК «Україна», Житомирська обл.
29 лютого під час підготовки відеоматеріалу двоє молодиків побили оператора центрального телеканалу у місті Хорошеві.

Інциденти фізичної агресії щодо журналістів у березні 2020 року:
Жанна Дутчак, Зіновій Афтаназ, телеканал «Інтер», Івано-Франківськ обл.

4 березня в селі Мостище Івано-Франківської області місцеві жителі із сокирами заблокували знімальну группу, яка готувала сюжет про незаконний видобуток каменю з Дністровського каньйону.

Мішель Арманд, Валентин Мірза, журналістка та оператор «7 каналу», м. Одеса
В Одесі 21 березня невідома жінка напала на знімальну групу 7 каналу під час зйомки репортажу про загоряння в кінотеатрі торгового центру. Журналістку вдарила по голові.

Тетяна Сивоконь, журналістка телеканалу NEWSONE, Хмельницька область
26 березня власник магазину, що торгує засобами особистої гігієни, пошкодив руку кореспондентці, намагаючись завадити зйомці сюжету про продаж медичних масок.

Марина Пітиляк, Юрій Маковецький, журналістка та оператор телеканалу “Перший Західний”, Львівська обл
27 березня знімальну групу замкнули в магазині міста Кам’янка-Бузька (Львівська область) під час підготовки сюжету.

повідомляє Національна спілка журналістів України