З прокуратури звільнять 3 тисячі працівників після реформи

Після Євромайдану одним з головних завдань у реформі органів правопорядку було очищення прокуратури, але тоді це не вдалося зробити. Тому зараз триває друга спроба “почистити” прокуратуру: тепер кожен прокурор має скласти тести та пройти співбесіду з кадровими комісіями. Про це розповів експерт групи Реформа органів правопорядку Коаліції Реанімаційного Пакету Реформ Євген Крапивін у ефірі “Громадського радіо”.

Органи прокурорського самоврядування – Рада прокурорів і Кваліфікаційна дисциплінарна комісія – за 2,5 роки функціонування притягнули до відповідальності майже 300 прокурорів, з яких звільнили тільки 40%. Але порівняно з 13 тисячним штатом прокуратури цей показник був незначним, наголосив Крапивін.

Нова реформа повернулася до радикальної ідеї масштабної атестації та звільнення прокурорів при виявленні їхнього непрофесіоналізму. Для цього ухвалили закон, який унеможливлює поновлення на посадах звільнених прокурорів, як це було у випадку з реформою Національної поліції.

“Процедура прописана гарно, і якщо кадрові комісії будуть аргументувати свої рішення, на яких підставах особа не пройшла атестацію, то в адміністративному суді в особи шансів не буде”, – каже експерт Коаліції РПР.

Після атестації штат прокуратури скоротиться з 13 тисяч до 10 тисяч осіб. Але на навантаження це не вплине, бо звільнять тих співробітників, які мали керівні повноваження, але не виконували прокурорських функцій, адже “були прилаштовані десь там зі сторони”.

“Тому колапсу прокурорської системи не відбудеться. Скорочення – це нормальна процедура, яка мала відбутися ще у 2016 році, коли скорочення до 10 тисяч передбачалося законом”, – резюмував Крапивін.

https://rpr.org.ua/news/z-prokuratury-zvil-niat-3-tysiachi-pratsivnykiv-pislia-reformy-ekspert/