КАРАНТИН. СУДИ УХВАЛЮЮТЬ ПЕРШІ РІШЕННЯ ЗА ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ

Добірка №49 (скорочена версія)
Повну версію можна переглянути на Telegram каналі та на сторінці Facebook

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» було внесено зміни, зокрема, до КУпАП щодо відповідальності за недотримання правил карантину.

Ст.443 Кодексу за порушення санітарно-гігієнічних, протиепідемічних правил та рішень місцевих органів влади передбачено накладення штрафу:

  • на громадян – 17-34 тис. грн.
  • на посадових осіб – 34-170 тис. грн.

Згідно з інформацією, розміщеною на сайті Національної поліції України, складено вже понад 2700 протоколів про притягнення до адміністративної відповідальності за даною статтею.

З’явилась і перша судова практика щодо порушень правил карантину.

У справі №761/8726/20 Шевченківським районним судом м. Києва було накладено стягнення у вигляді штрафу в сумі 17 тис. грн. на жінку, що здійснювала продаж продуктів харчування з рук. Тим самим особа порушила правила, встановлені Постановами КМУ №215 «Про внесення змін до Постанови КМУ від 11.03.2020р. №211» та №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короновірусом SARS-CoV-2».

Штраф у тому ж розмірі стягнув з порушниці Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області за здійснення торгівлі зарубіжним одягом (секонд-хенд).

Відомо також про декілька випадків звільнення від відповідальності.

У справі №946/1769/20 Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області визнав особу винною у реалізації товару на розлив, однак, обмежився усним зауваженням в силу малозначності порушення.

Судова Практика ZakonOnline