Коаліція РПР і DiXi Group закликали Прем’єр-міністра забезпечити прозорість у видобувних галузях

Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ і аналітичний центр DiXi Group направили спільний лист до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо розблокування процесу впровадження світових стандартів прозорості у видобувних галузях.

Коаліція РПР підтримувала розробку законопроекту № 6229 про забезпечення прозорості у видобувних галузях, який Верховна Рада ухвалила 18 вересня 2018 року. Після цього Міністерство енергетики та вугільної промисловості (тепер Мінекоенерго) розпочато його реалізацію.

Закон покликаний впровадити в Україні міжнародні стандарти відкриття публічної інформації про видобувну галузь, запроваджені у 53 країнах світу,  та виконати вимоги Директиви 2013/34/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 26 червня 2013 року, Директиви 2013/50/ЄС Європейського парламенту та Ради ЄС від 22 жовтня 2013 року, а також Директиви 2007/14/ЄС Європейського парламенту та Ради ЄС від 8 березня 2007 року.

Закон встановлює вимоги щодо звітності видобувних компаній, та вимоги, пов’язані з відкриттям діяльності компаній на місцевому рівні, публічної звітності по проектній діяльності, відкриття кінцевих бенефіціарів (вигодоотримувачів).

Проте досі не впроваджено вторинне законодавство, що фактично заблокувало імплементацію стандартів прозорості видобувних галузей, а також Україна не підготувала звіти за 2018-2019 роки в рамках Ініціативи прозорості видобувних галузей (ЕІТІ).

З метою недопущення ситуації, яка загрожує Україні втратою членства в Ініціативі прозорості видобувних галузей (ЕІТІ), Коаліція РПР і DiXi Group звернулися до Прем’єр-міністра України з проханням  розблокувати реалізацію Закону та включити це питання до пріоритетів Програми діяльності Уряду на 2020 рік.

Лист до Прем’єр-міністра України