Криза невідворотня: названі дві причини нової “Великої депресії”

Економіст спрогнозував, коли світова економіка відчує серйозні проблеми.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) та інші економісти б’ють на сполох. Незважаючи на те, що найгірший сценарій, за яким могла піти світова економіка 2020 року, поки не збувається, експерти відзначають втрату стабільності. Фахівці МВФ попереджають: наслідком нинішньої ситуації може бути не тільки нова фінансова криза (початок якої, нагадаємо, прогнозувалося на 2020 рік), а й нова “Велика депресія”.

З аналітиками фонду згоден і економічний експерт Борис Кушнірук, який в коментарі сайту “Сьогодні” назвав дві причини невідворотності нової “Великої депресії”. За словами економіста, прийдешня криза відрізнятиметься від 2008-2009 рр., тому що тоді не спостерігалося таких глобальних проблем, як зараз. Кушнірук впевнений, що ці проблеми змінять всю структуру світової економіки.

“Нова “Велика депресія” реальна. Питання тільки в тому, в який момент вона почнеться. Це залежить від безлічі факторів, але вона неминуча. Я прогнозую, що криза почнеться все-таки не 2020-го, а 2021 року. Хоча б тому, що [президент США Дональд] Трамп робитиме все від нього залежне, щоб не допустити обвалу економіки напередодні виборів. Американці, можна сказати, “голосують гаманцями”. Тому збереження позитивної динаміки в американській економіці для Трампа дуже важливе”, – каже Борис Кушнірук.

Чому прийдешня криза невідворотня, експерт пояснює наступним чином:

“По-перше, змінюється структура світової економіки. Споживання вуглеводнів стрімко скорочується і скорочуватиметься далі. Перехід на поновлювані джерела енергії та електромобілі призведе до різкого падіння цін на енергоносії, а за ними обваляться ціни і всі. Тому що на енергоносіях зав’язані ціни багатьох товарів. Піде ланцюгова реакція. Наприклад, я думаю, масовий перехід на електромобілі – це питання двох-трьох років. Коли це станеться, по-перше, різко скоротиться попит на нафтопродукти. По-друге, технологічно електромобілі простіші, а значить, їх виробництво буде дешевше (зараз єдиний фактор, що робить електромобілі дорожче, – акумулятор). Таким чином, мільйони людей можуть залишитися без роботи. Попит скорочуватиметься. Звичайно, потім виникнуть нові сфери застосування цієї робочої сили, але цей перехід потребує певного часу”, – говорить Борис Кушнірук.

Другий фактор, який невідворотно веде світ до серйозної кризи, на думку економіста, пов’язаний з кризою в соціальній сфері багатьох країн.

“В умовах глобалізації економіки виникає і глобалізація ринків. І частина країн, які раніше збагачувалися за рахунок виробництва складної продукції для всього світу, а тепер втрачають їх, змушені скорочувати свої соціальні програми, соціальні витрати. Вже зараз практично всі країни Євросоюзу порушують норми за розміром боргу щодо ВВП. І це пов’язано саме з цим. Вони не можуть дозволити собі зменшити соціальні стандарти, але при цьому вони нарощують дефіцит бюджетів, і вони не мають чим його покривати. Але є межа, за якою продовжувати таку політику буде просто неможливо. А як тільки вони припинять нарощувати дефіцит, обвалиться попит. Тому що люди змушені будуть скоротити свої витрати, а відповідно, зменшиться попит на товари і послуги, які виробляються як в цій країні, так і для цієї країни іншими. Тобто це лавиноподібний процес, який охопить дуже значну частину країн. І кожній державі вже зараз потрібно думати про те, як саме вона може стати конкурентною в нових умовах. Тому що вихід з “Великої депресії” відбувається дуже довго і важко. Перехід до нового формату економіки також буде тривалим, він стосуватиметься всіх сфер, і зараз навіть важко сказати, як з нього виходитимуть”, – прогнозує Борис Кушнірук.

Олександра Романюк

СЕГОДНЯ