Майже 2 000 порушень прав людей зафіксовано протягом 2020 року, 775 з них – в Україні.

Сьогодні, в Міжнародний день захисту прав людини, вперше оголошуються приголомшливі цифри унікальної системи реагування на порушення прав серед уразливих груп населення до ВІЛ та туберкульозу – REAct. За результатами проекту, основними порушниками є державні структури – 74% правопорушень зафіксовано зі сторони медичних працівників та поліції. Детальніше про це розповідають експерти МБФ «Альянс громадського здоров’я».

Права яких людей порушуються найчастіше?

Згідно з результатами проекту REAct, найчастіше порушувалися права людей, які вживають ін’єкційні наркотики, людей, які живуть з ВІЛ, чоловіків, що мають секс з чоловіками та працівників секс-індустрії. Саме ці, незахищені категорії населення, не отримують рівний доступ до реалізації своїх прав і свобод.

Чи є тенденція правопорушень щодо уразливих груп населення в Україні?

На жаль, ми отримали приголомшливі цифри, згідно яких, у 36% випадків працівники державних медичних закладів та поліція відмовляли у наданні послуг, порушуючи, тим самим, Статтю 25 Загальної декларації прав людини, яка наголошує, що кожна людина має право на медичний догляд. На другому місці – надзвичайно високий рівень стигми та дискримінації – 27% правопорушень; фізичне та емоційне насилля було у 25%. Такі показники свідчать по те, що держава не лише не в змозі забезпечити захист своїх громадян, а й сама являється найбільшим порушником.

Які порушення були зі сторони держави?

Протягом реалізації пілотного періоду в 4 містах України (Київ, Одеса, Дніпро та Кривий Ріг) нам вдалося допомогти 760 клієнтам, проти кожного з них було вчинено по декілька правопорушень водночас. Якщо говорити про порушення зі сторони держави, то перш за все, у 61% випадків це неповага до прав людини, також, ми бачимо, що держава не забезпечує дотримання прав людини та не вжила заходів стосовно конкретного випадку/ не надала захист.

Які основні порушення зафіксовано за кордоном?

Основним порушенням прав груп ризику в країнах регіону (Грузія, Молдова, Таджикистан і Киргизстан) є дискримінація, неправомірні дії, насильство з боку правоохоронних органів (45% кейсів), відмова в доступі до медичних послуг, розголошення медичних даних і стигма з боку працівників установ охорони здоров’я (26%), фізичне насильство щодо жінок з боку як статевих партнерів і родичів, так і офіцерів поліції (20%).

Чи вплинула пандемія COVID-19 на дотримання прав людини?

З початком епідемії коронавірусу ми стали фіксувати більше звернень від людей з ключових груп щодо порушень їх прав. Найчастіше зверталися через відмову у наданні медичної допомоги, відмову у госпіталізації та відмову перевести учасника ЗПТ (споживача ін’єкційних наркотиків) на самостійний прийом препаратів. Правопорушення на фоні дискримінації та стигматизації зі сторони медичних працівників, найчастіше, стосувалася ВІЛ-статусу (37%) та через вживання наркотиків (38%).

Як захистити права вразливих груп населення під час пандемії?

Сьогодні МБФ «Альянс громадського здоров’я» продовжує свою роботу у сфері захисту прав людини і відстоюванні громадянських свобод в Україні. Задля швидкого реагування на випадки правопорушень щодо вразливих груп населення в 5 країнах, таких як Україна, Грузія, Молдова, Таджикистан і Киргизстан було запроваджено унікальну систему реагування – REAct. До кінця року приєднається ще 2 країни. В наступному році ми плануємо збільшити географію присутності проекту тим самим, надати допомогу ще більшій кількості наших клієнтів.

Що стосується захисту прав людей, які уразливі до ВІЛ та туберкульозу, потрібно продовжувати працювати в тих же напрямках, що і раніше: моніторити ситуацію і звітувати про її розвиток, вимагати недискримінаційного ставлення та захисту з боку державних інституцій, а також продовжувати працювати з союзниками і партнерськими організаціями щодо імплементації політик та підходів для кращого захисту їхніх прав та прав усіх людей.

МБФ «Альянс громадського здоров’я».