Менська громада на Чернігівщині сприяє інтеграції переселенців в громаді

26 січня 2024 року в Менській громаді пройшла зустріч із представниками Ради ВПО Менщини, влади та громадськості. Зустріч була присвячена пошуку ідей для вирішення проблем розвитку громади та інтеграції переселенців. Формат заходу передбачав роботу з представниками органів місцевого самоврядування та  ВПО, які планують залишатися у громаді на тривалий час.

ц3ц2ц1

На даний час переміщення знизилось, переважно люди, які приїхали зі сходу, планують повернення додому і своє майбутнє там, де прожили вже значну кількість часу. Але вони вже прожили певну частину свого життя в громаді, яка надала їм притулок і це саме дає можливість для громади посилити свій людський потенціал. Водночас виникають проблеми із можливістю працевлаштування. Насамперед необхідно визначити потреби людей, але не виходячи лише з того, що громада може зараз забезпечити, важливо мати широкий спектр запитів і під них планувати подальшу діяльність.

Знайомство на початку роботи вийшло емоційним. Розповідаючи про актуальність проблем, про пріоритети, які були до війни і які встановилися сьогодні. Особливо було підкреслено, що стосунки місцевих мешканців із людьми, які стали вимушеними переселенцями, не є конфліктними. Люди дуже тепло відносяться до нових членів територіальної громади, розуміючи їх стан і проблеми, що виникають.

Під час  виступів учасники переходили до формування проблем, які зараз на часі, конкретизації напрямків, обговорення і, після критичного аналізу, спільно шукали шляхи можливого рішення.  Так були визначені про проблеми із житлом, медичним обслуговуванням та пошуком роботи.

Зі слів представників ВПО відмічалась неефективність фондів, діяльність яких направлена на підтримку переселенців. Відбувався спільний пошук  рішень щодо актуальних соціальних, економічних та гуманітарних проблем громади.

Громада має Програму соціальної підтримки, адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб в Менській міській територіальній громаді на 2023 – 2025 роки. Програма дуже якісна, але на жаль, за відсутністю коштів  не фінансується.

Для Менської громади напрацьовані ідеї стануть основою для пошуку додаткового фінансування для реалізації проектів та програми. Це подоланню та мінімізації існуючих викликів в громаді, задоволення потреб як місцевих жителів, так і переселенців.

Діяльність проходить за підтримки Європейського союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».