Мер Чернігова до діагностування COVID-19 вів агітацію із порушенням протиепідемічних вимог

КИЇВ. 2 жовтня. УНН. Передвиборча агітація останнім часом вступає у конфронтацію з протиепідемічними заходами: політики та чиновники масово порушують масковий режим і проводять масові заходи – все заради того, щоб перемогти на місцевих виборах-2020. У контексті спалаху коронавірусу у ВР та серед партійного керівництва, УНН проаналізував передвиборчу активність стосовно дотримання протиепідемічних норм мером Чернігова Владиславом Атрошенком, який буквально вчора повідомив на свої сторінці у Facebook про те, що захворів на COVID-19.

Так, чернігівський міський голова за тиждень до виявлення COVID-19 брав активну участь у чисельних масових заходах, на яких присутні не дотримувались безпечної дистанції, а більшість — не вдягали (або вдягали неправильно) засоби індивідуального захисту. До прикладу, на відеозаписі зі змагань із бальних танців за участю близько сотні дітей та дорослих, де 28 вересня був присутній міський голова, ніхто не дотримувався дистанції та майже не використовував захисних масок, зокрема, і сам Атрошенко.

На думку лікаря-інфекціоніста Ігоря Гайдука, таке нехтування протиепідемічними заходами неприпустиме, адже головна проблема полягає у тому, що зі збільшенням кількості хворих зменшується кількість ліжок у лікарнях, тож люди з важким перебігом хвороби можуть опинитися без кваліфікованої медичної допомоги.

“Питання у тому, скільки вільних ліжок залишилося у Чернігові, і скільки тяжких хворих може потрапити туди і отримати допомогу. Бо біда у тому, що медицина не зможе всіх масово вилікувати, коли люди будуть лежати на вулицях, у коридорах… Оце страшно”, – зазначає лікар.

За інформацією заступника голови Чернігівської ОДА Олександра Савченка, станом на сьогоднішній ранок у Чернігові ліжкомісця, призначені для хворих на коронавірусну хворобу, завантажені на 90%.

У такій ситуації політичний аналітик Олександр Кочетков вважає, що наближення дати виборів активізує агітаційні процеси, за яких політики нехтують протиепідемічними заходами заради перемоги.

“Коли мова про те, що менше ніж за місяць відбудуться вибори, і ти або виграєш або програєш – на жаль, про карантин і про епідемію забувають. Тому що на кону – посада, і всі думки зводяться лише про неї: турбота про здоров’я (своє і оточуючих) – відходить на останній план. Оточення мера мало б підказати йому, що масові заходи робити не варто, а якщо і робити – то з суворим дотриманням норм. Однак, вочевидь, забув про це і сам мер, і його оточення”, – впевнений експерт.

Своєю чергою лікар-інфекціоніст попереджає всіх учасників передвиборчих процесів про те, що хвороба не робить виключень ні для кого, а захворіти й поширювати смертельно небезпечний для деяких груп населення COVID-19 може кожна людина, попри її статус чи статки.

“Ніхто не виключення: ані президент, ані мер міста. Для коронавірусу немає значення, хто ти – шофер, президент чи мер. Правил мають дотримуватися усі! І доки у нас не буде дотримано правил – доти ми будемо мати такі біди”, – резюмує Гайдук.

Раніше УНН писав, що Міністерство внутрішніх справ України вивчає правову сторону питання щодо пропозиції першого заступника голови Верховної Ради Руслана Стефанчука про накладення штрафів на народних депутатів за невиконання карантинних правил у парламенті.

Джерело: УНН