«Ми вважаємо, що обов’язком громадянського суспільства сьогодні є залучення до процесів відбудови», — StateWatch

Продовжуємо вас знайомити з організаціями, які увійшли до складу коаліції RISE Ukraine. Цього разу розповідаємо про StateWatch.

— Коли була створена організація? ​​Яка її ключова мета?

‍— StateWatch — створений у 2018 році аналітичний центр, який пропонує системні рішення на національному рівні для посилення державних інституцій. Наша місія —  утвердження принципів Good Governance в роботі органів публічної влади. Також для команди StateWatch принциповим завданням є контроль витрат публічних коштів у сфері оборони.

‍Після повномасштабного російського вторгнення на територію України команда аналітичного центру StateWatch започаткувала новий проєкт Trap Aggressor з метою сприяти стягненню російських активів та припиненню діяльності російського бізнесу в Україні.

‍Наразі ми працюємо у таких сферах: відбудова; санкції, конфіскація; антикорупційний контроль.

— Які головні задачі організації сьогодні?

‍Сьогодні ключовими завданнями для StateWatch є сприяння стягненню російських активів в Україні та контроль над прозорістю відбудови.

‍У своїй програмі член правління Rise Ukraine та голова StateWatch Гліб Канєвський виділив такі ключові напрямки: активи агресора на відбудову України; відкриті дані як антикорупційні запобіжники; реформа органів та механізмів фінконтролю. StateWatch уже вдалося досягти значних результатів у напрямку направлення російських активів на відбудову. Зокрема, внаслідок нашої адвокаційної кампанії було відкрито Реєстр арештованих активів, а їхню реалізацію переведено в Prozorro.Sale. Команда StateWatch сподівається, що такі зміни сприятимуть ефективному стягненню російських активів та обіцяє системно та фахово контролювати цей процес.

— Які здійснені проєкти ви вважаєте найбільш важливими? Чому?

‍— Після повномасштабного вторгнення ключовим для StateWatch став проєкт Trap Aggressor, у рамках якого ми власне і працюємо над стягненням російських активів в Україні та накладанням санкцій причетних до війни осіб. У рамках Trap Aggressor нам вдалося досягти, як ми вважаємо, значних результатів.

Наша команда ідентифікувала та систематизувала дані про активи російських олігархів на території України та оприлюднила їх як Реєстр українських компаній, повʼязаних з російськими олігархами за підтримки Prague Civil Society Centre. Цей крок став поштовхом до посилення суспільної дискусії про необхідність стягнення російських активів на території України. У цьому напрямку ми також співпрацювали з Міністерством юстиції, яке відповідальне за виявлення та розшук підсанкційних активів. Пізніше Мін’юст зазначав про те, що спільним результатом Мін’юсту, StateWatch та інших організацій громадянського суспільства стала конфіскація Демурінського ГЗК та інших активів Міхаіла Шелкова.

‍Також 14 листопада Кабінет Міністрів прийняв надважливе рішення про переведення всіх продажів арештованого майна на Prozorro.Sale. Ми вважаємо це також і своєю перемогою, адже понад рік ми в рамках проєкту Trap Aggressor адвокували це питання як інформаційно, так і шляхом співпраці з відповідальними органами влади.

‍Важливим для нас є також і напрямок санкцій, у рамках якого ми співпрацюємо з Національним агентством з питань запобігання корупції та надаємо аналітичні довідки про причетних до війни фізичних та юридичних осіб, щодо яких мають бути запроваджені санкційні обмеження. У цьому напрямку нам вдалося проадвокувати включення до 9-го пакету санкцій Європейського Союзу низку компаній російського військово-промислового комплексу, що виробляють техніку, яку росія застосовує у війні проти України.

‍Що стосується безпосередньо відбудови, то тут StateWatch зосередилися на здійсненні антикорупційного контролю. Команда представлена у Раді підзвітності та прозорості Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури, де ми здійснюємо аналіз нормативно-правових актів Агентства на наявність корупційних ризиків та моніторинг кандидатів на посади керівників структурних підрозділів Агентства. StateWatch також входить до Робочої групи з оцінювання корупційних ризиків у Міністерстві відновлення, де ми готуємо корупційні ризики та рекомендації, що увійшли до Антикорупційної програми Міністерства відновлення на 2023-2025 роки; моніторимо виконання показників Антикорупційної програми Міністерства відновлення на 2023-2025 роки; здійснюємо аналіз корупційних ризиків у діяльності державних підприємств, залучених до відновлення України.

‍У напрямку відбудови StateWatch за підтримки міжнародного фонду “Відродження” також створили вебпортал “Контроль витрат на відновлення”, метою якого є систематизувати всі дані щодо надходжень фінансової допомоги на медицину у рамках ініціативи United24. Портал містить результати досліджень команди проєкту та корисні матеріали за темою. Аналітики StateWatch зібрали з різних джерел дані щодо надходжень фінансової допомоги на відновлення медичної інфраструктури в Україні від наслідків війни для того, аби суспільство та донори мали можливість дізнатися про те, хто надає кошти на відновлення, та куди вони витрачаються.

— Які головні виклики ви бачите в питанні відбудови? Яким чином, на вашу думку, їх можна подолати?

‍— Ми вважаємо, що на сьогодні головними викликами в питанні відбудови є закриття даних, що здебільшого унеможливлює контроль над відбудовою, а також ризик допущення недоброчесних осіб до посад, пов’язаних із відбудовою, (наприклад, регіональні служби Агентства відновлення).

‍На думку команди StateWatch, всі дані, що не є стратегічно важливими в питаннях державної безпеки, мають бути відкритими, — таким чином нам вдасться попередити велику кількість корупційних зловживань. Окрім того, правильним кроком для недопущення недоброчесних осіб на посади, залучені до відбудови, а також забезпечення довіри міжнародних партнерів, буде максимальне залучення представників громадянського суспільства до проведення конкурсів на такі посади.

— У чому ви бачите ключові завдання громадянського суспільства в питаннях відбудови? Що потрібно для того, аби їх виконати?

‍— У повній залученості до процесу відбудови та контролі над її прозорістю та ефективністю. Громадянське суспільство в Україні наразі показує високу ефективність завдяки своїй згуртованості навколо однієї мети — перемоги. Ми в StateWatch вважаємо, що нам, як громадянському суспільству, потрібно не втратити цю згуртованість, а ще більше “включатися” до відбудови на всіх рівнях — від міжнародної адвокації до збору потреб відбудови на місцях. Особливо важливим сьогодні є попередження прийняття неправомірних рішень, чого можна досягти завдяки адвокації відповідних змін до законодавства, відкриття даних тощо. Організації громадянського суспільства в Україні фокусуються на абсолютно різних темах, — права людей, антикорупція, довкілля, оборона тощо. А питання відбудови стосуватимуться практично всіх сфер діяльності, адже ми всі хочемо, щоб відбудова була не лише прозора, але й інклюзивна, екологічна, технологічна та стала. Тому ми в StateWatch вважаємо, що обов’язком громадянського суспільства сьогодні є залучення до процесів відбудови, адже кожна ОГС може здійснювати контроль та адвокувати покращення у своїй сфері.

— Яким ви бачите успішний результат роботи коаліції RISE Ukraine — і реалізації відбудови в цілому? Як ви зрозумієте, що все вдалося?

‍— Процес відбудови буде успішним у разі, якщо Україні вдасться зробити його повністю прозорим та підзвітним, втримати міжнародну підтримку та залучити міжнародні та приватні інвестиції як у відбудову, так і у створення нових бізнесів.

https://www.rise.org.ua/blog-ua/mi-vvazhaiemo-shcho-obovyazkom-gromadyanskogo-suspilstva-sogodni-ie-zaluchennya-do-procesiv-vidbudovi-statewatch