МОЗ досі не закупило захист для медиків, з Фонду боротьби з COVID-19 витратили лише 1,5% – Bihus.Info

Міністерство охорони здоров’я станом на 20 серпня з 2,4 млрд грн, які уряд ще у травні виділив з Фонду боротьби з СOVID-19 на засоби захисту для медиків, витратило на закупівлі менше 37 млн грн (1,5%). Решта коштів досі не освоєна, а більшість товарів з переліку так і не закуплена.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов Фото: bihus.info

Про це йдеться у розслідувані «Розпил-19» Bihus.Info.

Перші 3 млрд грн Кабмін виділив МОЗу ще у травні. Частина цих грошей була передбачена на доплати медикам і закупівлю обладнання. Решта – 2,4 млрд грн було виділено безпосередньо на закупівлю засобів захисту: масок, костюмів, рукавичок та іншого.

Проте за три місяці у повному обсязі закуплені тільки респіратори і захисні щитки, частина масок і рукавичок. По решті товарів торги або не відбулися через відсутність пропозицій, або взагалі не були оголошені.

Ще під час погодження документів на виділення коштів з Фонду, журналісти Bihus.Info отримали копії розрахунків, за підписом міністра Максима Степанова, в яких обґрунтовувалися заплановані витрати – ціни в них були завищені фактично на кожен товар із переліку. Проте, витрачати напряму кошти МОЗ не може, тому що усі закупівлі проводяться через державне підприємство «Медичні закупівлі України». Тож одразу після затвердження бюджету ДП провело власний моніторинг ринку і вже на перших торгах почало «збивати» МОЗівські ціни.

На запит журналістів Bihus.Info у держпідприємстві повідомили, що намагаються робити усе можливе, щоб пришвидшити процес закупівель, проте мають погоджувати усі документи з міністерством: «Можливі затримки виникають через необхідність погоджувати технічні характеристики товарів до закупівлі та окремо результат кожної закупівлі органом управління».

Так, наприклад, досі не оголошено торги на закупівлю захисних костюмів, на яку МОЗом передбачено найбільшу частину з виділеної з Фонду суми – 2,135 млрд грн. У міністерстві зарезервували по 488 гривень за один костюм. Проте, якщо порівняти ціну, за якою такі ж за характеристиками костюми закуповують благодійники, то різниця на цілій партії понад мільярд гривень. Крім того, ДП раніше, ще до виділення коштів з Фонду, намагалось купити їх по 245 гривень за штуку. Але тоді МОЗ скасував їхню угоду і знайшов іншого постачальника вже з іншими костюмами – китайськими, і іншими цінами – вдвічі вищими. За даними «Медичних закупівель України», щоб врешті решт оголосити торги, ДП 29 липня направило у МОЗ оновлені, відповідно до пропозицій на ринку, вимоги до технічних характеристик костюмів.

Натомість міністр охорони здоров’я Максим Степанов в коментарі журналістам Bihus.Info заявив, що вважає, що його відомство працює ефективно: «Я вважаю, що відразу, як в нас з’явилась можливість, ДП «Медичні закупівлі» почало купувати по тих алгоритмах, які їм дані».

Попри те, що більшість коштів МОЗ досі так не освоїв, в липні Кабмін докинув на нього ще 11 млрд грн – на доплати медикам та закупівлю обладнання. Ці закупівлі також ще не стартували.

Нагадаємо:

  • У квітні щойно призначений міністр охорони здоров’я Максим Степанов втрапив у скандал, який сам собі й організував. Міністерство заблокувало держпідприємству «Медичні закупівлі Україні» контракт на захисні костюми для медиків від вітчизняного виробника за ціною 245 грн за кожен і з економією у 40%. Натомість через посередника МОЗ закупив китайські костюми по 488 грн. Вони йшли понад двох місяців, і міністерство не повідомило, якої ж вони якості.
  • Наразі міністерство розблокувало роботу ДП «Медичні закупівлі України». Проте щоразу держпідприємство має погоджувати з МОЗ «технічні, якісні та інші характеристики» всіх товарів, що гальмує процес і є нічим іншим, як намаганням впливати на закупівлі.
  • Про те як МОЗ витрачає бюджетні кошти на закупівлю засобів захисту для медиків читайте у матеріалах Центру журналістських розслідувань «Костюмована корупція в МОЗ» та «Непрозорі костюми від МОЗ».
  • https://investigator.org.ua/ua/news-2/227977/