Монастирський розповів, чи правомірно роздавати повістки на блокпостах

Він пояснив, що працівники поліції “будь-які подібні дії здійснюють виключно на прохання ЗСУ”.

Глава МВС Денис Монастирський повідомив, що станом на сьогодні понад 3 млн громадян стоять на військовому обліку не за місцем свого проживання. Про це він розповів в ефірі телемарафону.

Особливо я вважаю, що мобілізація – це справа кожного громадянина, вона має здійснюватися добровільно. В першу чергу я хочу сказати, що понад 3 млн громадян сьогодні знаходяться на обліку у військкоматах, але не за місцем їхнього проживання. І це питання, яке має бути вирішено найближчим часом, і насамперед це має бути позицією самих громадян, які мають стати на військовий облік”, – сказав Монастирський.

 Він також розповів, чи є правомірним те, що представники поліції роздають повістки, наприклад, на блокпостах чи під час рейдів. За словами Монастирського, сьогодні усі сили оборони допомагають нашим захисникам і “будь-які подібні дії вони здійснюються виключно на прохання ЗСУ”.

“Закон вимагає, що людина має знаходитись на відповідному обліку, якщо безперечно ЗСУ потребують, щоб людина знаходилась на такому обліку, цей облік має бути забезпечений. Але, як ви бачите остання позиція, яка була висловлена президентом України дуже чітко, що жодної проблеми у пересуванні між областями не має бути. Це я в першу чергу кажу, має бути свідома позиція кожного громадянина призивного віку”,- акцентував Монастирський.

Нагадаємо, речник Міноборони Олександр Мотузяник повідомив, що у відомстві планують цифровізувати військовий облік через “Дію”. Також у застосунку з’явиться військовий квиток.

22 травня Верховна Рада продовжила воєнний стан та мобілізацію в Україні до 23 серпня. За відповідне рішення проголосували 300 депутатів парламенту.

Асоціація правників України у своєму матеріалі для ZN.UA пояснювала, які права та обов’язки мають громадяни під час дії воєнного стану.

https://zn.ua/ukr/UKRAINE/mvs-ponad-3-mln-hromadjan-znakhodjatsja-na-vijskovomu-obliku-ne-za-mistsem-prozhivannja-.html