Мінсоцполітики припинить фінансування установ у регіонах

Міністерство соціальної політики в Україні планує впровадити нову модель соціального сервісу в регіонах. Мінсоцполітики запропонувало фінансувати не установи, а послуги. Про це повідомила голова відомства Юлія Соколовська.

Як повідомляється на сайті міністерства, система передбачає закупівлю послуг і сервісів безпосередньо у місцевої влади. На це в бюджеті на наступний рік передбачено 150 млн грн.
«З наступного бюджетного року ми передбачили 150 млн грн на те, щоб надавати зручні та доступні сервіси людям в громаді. Ми відкриємо фронт-офіси на місцях і будемо оплачувати кожен прийом документів. Функція фронт-офісів буде передана ЦНАП, банкам або приватним провайдерам. Практика фінансування саме послуг, а не державних установ успішно працює в багатьох європейських країнах світу. Така модель зробить використання коштів на соціальні послуги і сервіси ефективним, а самі сервіси – якісними і ближче до людей», – пояснила Юлія Соколовська на зборах Асоціації об’єднаних територіальних громад.

За даними моніторингу децентралізації влади, вже створено понад 1 тис. об’єднаних територіальних громад з населенням 11,2 млн осіб. На сьогоднішній день налічується 24 райони України, в яких 100% території вкриті громадами. За даними Міністерства, підтримка держави на розвиток регіонів та громад зросла більш ніж у 40 разів.