Місцеві вибори: як захистити свої виборчі права

Місцеві вибори відбудуться 25 жовтня 2020 року. «Слово і діло» вже розбиралося, кого ми обиратимемо, а також як проходитиме голосування за новими виборчими правилами та який вигляд матимуть нові бюлетені. Сьогодні ми пропонуємо дізнатися детально про свої виборчі права, як перевірити себе у списку виборців, а також коли треба звертатися до суду.

Хто має право голосувати?

Виборче право громадянина України закріплено в ст. 38 Конституції. Право голосу на виборах мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося 18 років. Не має права голосу громадянин, визнаний судом недієздатним.

Щоб проголосувати, необхідно прийти на виборчу дільницю та підтвердити свою особу і громадянство. Для цього можна надати наступні документи:

  • паспорт громадянина України;
  • тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, які щойно набули громадянство);
  • військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби).

Коли бюллетень видають за закордонним паспортом?

Паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний або службовий паспорт можуть підтвердити особу та громадянство на:

  • закордонних виборчих дільницях;
  • спеціальних виборчих дільницях, утворених на суднах, що перебувають у плаванні під Державним прапором України;
  • полярній станції України.

Звичайний внутрішній паспорт може бути підставою для отримання бюлетеня на закордонних виборчих дільницях країнах, до яких дозволений в’їзд за паспортом громадянина України. Наприклад, якщо українець хоче проголосувати в Російській Федерації.

На спеціальній виборчій дільниці, наприклад, у в’язниці або СІЗО, документом, що підтверджує особу та громадянство, є картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора. У картці має бути вказане прізвище, ім’я по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартка особи, підпис керівника та печатка установи.

Хто може голосувати лише в загальнодержавному окрузі?

Українці, які проживають за кордоном або в день виборів перебувають в іноземній державі, а також ті, хто тимчасово змінив місце голосування (без зміни виборчої адреси) на іншу виборчу дільницю поза межами одномандатного округу, можуть голосувати тільки в загальнодержавному окрузі.

У таких випадках виборець має бути внесени до списку виборців на відповідній виборчій дільниці із зазначенням, що він отримує бюлетень тільки для голосування в загальнодержавному окрузі.

Як перевірити себе у списку виборців?

Оскільки у день голосування зміни до уточненого списку виборців не вносяться, варто перевірити свої дані в Державному реєстрі виборців. Це варто зробити, якщо Ви нещодавно:

  • змінювали прізвище, ім’я чи по батькові;
  • змінювали зареєстроване місце проживання;
  • досягли повноліття та голосуватимете вперше.

Списки виборців для голосування виборців за місцем проживання формуються на основі бази даних Державного реєстру виборців.

Перевірити правильність своїх даних у Державному реєстрі виборців можна кількома способами:

  • через интернет. Для цього слід зареєструватись у сервісі «Особистий кабінет виборця», зробити запит до Державного реєстру виборців. Відповідь має надійти протягом доби на вашу електронну адресу;
  • прийти до відділу ведення Державного реєстру виборців за Вашим зареєстрованим місцем проживання. Відділи працюють у робочі дні. Із собою треба мати паспорт. Звертатися слід завчасно.
  • перевірте свої дані в іменному запрошенні на вибори. Воно має надійти не пізніше, як за 10 днів до дня голосування (не пізніш як за 3 дні до дати повторного голосування);
  • також можете переглянути список виборців у приміщенні вашої дільничної виборчої комісії. Такий список передається комісії не пізніш як за 13 днів до дня голосування.

Якщо вас немає в списку виборців або дані вказані невірно?

Не пізніше, як за 5 днів до дня голосування треба особисто подати заяву з доданими до неї документами (копіями документів), які підтверджують зазначені в ній відомості до:

  • відділу ведення державного реєстру виборців;
  • дільничної виборчої комісії.

Крім того, кожен виборець має право звернутися до суду з адміністративним позовом про уточнення списку виборців. Причому не тільки щодо себе, але й стосовно інших виборців.

Які терміни та вартість розгляду заяв у суді?

Якщо громадянин вважає, що його виборчі права порушені або він не згодний з перебігом виборчого процесу, то він може звернутися до суду.

Коли йдеться про включення або виключення зі списку себе чи інших осіб, виборець може звернутися до суду з адміністративним позовом.

Такий позов розглядає місцевий загальний суд як адміністративний суд за місцезнаходженням відповідної комісії.

Позовну заяву можна подати не пізніше, ніж за 2 дні до дня голосування та без сплати судового збору.

Рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно. Оскарження рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців не перешкоджає його виконанню.

Суб’єкти виборчого процесу мають право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, членів цих комісій або рішення, дії чи бездіяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, ЗМІї, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників ЗМІ та інформаційних агентств, які порушують законодавство про вибори та референдум.

Терміни подання позовних заяв:

  • у п’ятиденний строк із дня ухвалення рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності;
  • позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, членів цих комісій, що мали місце до дня голосування, можуть бути подані до суду в п’ятиденний строк, але не пізніше 22:00 дня, що передує дню голосування;
  • позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності дільничної виборчої комісії, членів цих комісій, що мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці, можуть бути подані до суду у дводенний строк з дня ухвалення рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Суд має винести рішення у 2-денний строк після надходження позовної заяви. Якщо адміністративна справа надійшла до суду до дня голосування, то судді розглядають її протягом 2 днів, але не пізніше ніж за 2 години до початку голосування.

Справи за позовними заявами, що надійшли в день голосування, вирішуються судом до закінчення голосування, а справи, що надійшли в день голосування, але після закінчення голосування, судді розглядають протягом 2-х днів після надходження позовної заяви.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

https://www.slovoidilo.ua/2020/09/17/stattja/polityka/miscevi-vybory-yak-zaxystyty-svoyi-vyborchi-prava