Наркотичні та психотропні речовини на суму понад 110 млн грн вилучені правоохоронцями у ході спецоперації

За процесуального керівництва прокуратури м. Києва семи особам повідомлено про підозру у забезпеченні діяльності нарколабораторії.

Це результат масштабної спецоперації із затримання учасників міжрегіонального наркоугруповання, які підозрюються у незаконному перевезенні, виготовленні та збуті наркотичних та психотропних речовин в особливо великих розмірах, проведеної прокуратурою м. Києва спільно з Нацполіцією на території кількох регіонів України.

Зокрема, 29 лютого та 1 березня 2020 року проведено близько 20 санкціонованих обшуків за адресами проживання осіб, у їхніх автомобілях, а також в нарколабораторії, розташованій на території м. Чернігів. Вилучено обладнання для масового виготовлення синтетичних наркотиків (солей) та амфетаміну, 35 кг солі, близько 28 тис таблеток екстазі, понад 3,7 тис «марок», понад 5 кг марихуани, 1,6 кг альфа PVP, близько 1,7 кг амфетаміну, 2 кг псевдоефедрину, 50 гр кокаїну та у значних об’ємах МДМА, метадон, мефедрон тощо. Загальна вага вилучених наркотичних, психотропних речовин та прекурсорів становить понад 2 тонни. Вартість вилученого, за попередніми підрахунками, складає 110 млн грн.

Крім того, вилучено комп’ютерне обладнання, гаджети, банківські картки, 3 автомобілі преміум класу, «чорнові» записи про кількість збутих наркотиків та інформацію про рух грошових коштів на банківських рахунках вказаних осіб, у тому числі про розрахунки у криптовалюті — біткоїнами.

За даними слідства, потужності лабораторії дозволяли виготовляти до 25 кг психотропних речовин щотижня. Виготовлений «товар» реалізовувався оптовим покупцям за ціною 1 тис доларів США за кілограм. Останні у свою чергу збували «психотропи» дрібним споживачам за ціною у 4 тис доларів США за кілограм.

У ході проведення цієї спецоперації перекрито канали постачання наркотиків до столиці та ліквідовано потужну нарколабораторію із виготовлення так званих «дизайнерських наркотиків», які відносяться до групи синтетичних наркотиків (солі) та амфетаміну. Одночасно припинено діяльність двох інтернет-магазинів із продажу наркотиків, створених на інтернет-платформах оголошень та месенджерів.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 2, 3 ст. 307 КК України триває.

Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів.