“Нафтогаз” виплатить “Укрнафті” більше 15 млрд гривень: на що підуть гроші

“Нафтогаз”, який перед новорічними святами підписав з російським “Газпромом” нову газову угоду, оприлюднив ключові позиції за мировою угодою з “Укрнафтою”. Про це повідомив виконавчий директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко.

Згідно з мировою угодою “Нафтогаз” виплатить “Укрнафті” 15 млрд гривень за “спірний” газ, а також заплатить наперед за послуги “Укрнафти” до 14,6 млрд гривень. Натомість “Укрнафта” розрахується з державою за податковим боргом, який досяг 16,4 млрд гривень.

Поки “Укрнафта” не розрахується з податківцями, вона не може виплатити дивіденди міноритарним акціонерам, стверджують в “Нафтогазі”.

Нагадаємо, “Нафтогазу” належить 50%+1 акція “Укрнафти”, групі компаній, пов’язаних з колишніми акціонерами ПриватБанку Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим, – близько 42% акцій.

Суперечка навколо природного газу між “Укрнафтою” і “Нафтогазом” виникла у 2005 році, коли “Укрнафту” зобов’язали продавати видобутий газ за ціною як для потреб населення. Видобувна компанія відмовилася оформляти продаж газу “Нафтогазу”, вважаючи ціну заниженою. Всього з 2006 по 2010 рік неоформленими залишилися 10,1 млрд кубометрів газу. Група “Приват” наполягала на вартості газу за поточними ринковими цінами.

За словами Вітренко, мирову угоду було підготовлено до весни минулого року, проте уряд, очолюваний Володимиром Гройсманом, відкладав фінальне підписання мирової угоди під різними приводами.

Сторони погодили угоду, за якою “Укрнафта” продає “Нафтогазу” обсяг газу, який за рішенням Верховного Суду України повинен бути визнаний за “Укрнафтою” в сховищах “Укртрансгазу”. Єдиним можливим варіантом визначення ціни по цій угоді була ринкова ціна на той момент (…) Відповідність ринковою ціною за цією угодою була підтверджена міжнародною аудиторською компанією KPMG “, – написав Вітренко в Facebook.

Топ-менеджер відзначив, що гроші “Нафтогазу” за “спірний газ”, а також передоплата за обсяги, видобуті в майбутньому, “Укрнафта” використовує для погашення податкового боргу.

Нафтогаз” повинен отримати з держбюджету компенсацію за покладені спеціальні обов’язки, розрахуватися за газ з “Укрнафтою” (загальна сума – майже 15 млрд гривень), а також заплатити наперед 14,6 млрд гривень за газ, який “Укрнафта” видобуватиме і передавати “Нафтогазу” в майбутні періоди. “Укрнафта” всі ці кошти направить до держбюджету в якості погашення податкового боргу та сплати податків, що виникають у зв’язку із здійсненням цих операцій “, – пояснив Вітренко.

Втім, розрахунок між “Нафтогазом” і “Укрнафтою” може бути реалізований і не грошима. Вітренко каже, що сторони можуть розрахуватися обсягами палива.

Угодою передбачено, що якщо “Нафтогаз” не виконає свої зобов’язання і до 1 квітня 2020 роки не розрахується за зазначені вище обсяги газу в сховищах, які “Укрнафта” передає “Нафтогазу”, цей газ повинен бути повернутий “Укрнафті “, – пише Вітренко.

Він стверджує, що угода є варіантом компромісу, оскільки при іншому розвитку подій компенсація могла б бути в два рази більше.

Зауважу, що це було далеко не найгіршим варіантом для “Нафтогазу”, так як якщо б “Укрнафта” наполягала на грошовій компенсації вартості газу, яким вона була позбавлена можливості розпоряджатися в період, визначений у рішенні Верховного суду України, то сума була б в 2,2 рази вище“, – зазначає Вітренко.

джерело «Сегодня»

.