На Львівщини ознайомились із перевагами прийняття антикорупційної програми на рівні ОТГ

18 жовтня цього року відбулось обговорення проекту програми заходів із запобігання корупційним правопорушенням в одній із пілотних громад Львівської області у рамках проекту «Посилення децентралізації: антикорупційні політики для нових об’єднаних територіальних громад». 

У липні партнери – неурядові організації з Чернігівської, Харківської, Миколаївської, Львівської та Луганської областей – провели стартову координаційну зустріч. Експерти допомагають п’ятьом громадам з пілотних областей розробляти і приймати антикорупційні програми, а також нормативно-правові акти щодо врегулювання конфлікту інтересів.

У Новострілищанській ОТГ, яка стала одним із партнерів – громад-учасників проекту, відбулось організоване ГО «Центр громадської адвокатури» обговорення одного із документів.  Прийняття програм заходів із запобігання корупційним правопорушенням стало хорошою практикою для об’єднаних громад.

Під час обговорення учасники відзначили, що насправді така програма – це перелік заходів і діяльності, яка передбачена в різних законодавчих актах для органів місцевого самоврядування (законів «Про доступ до публічної інформації», «Про запобігання корупції», «Про публічні закупівлі», «Про службу в органах місцевого самоврядування» та інших). Документ допомагає систематизувати обов’язки, визначити систему виконавців, терміни, упорядкувати моніторинг виконання та оцінку ефективності. Окрім того, органи влади можуть передбачати додаткові заходи, які сприяють досягненню прозорості та відкритості роботи, залучення громадськості. Під час обговорення з’ясовано, що в селищній раді  напрацьовані чимало позитивних практик (наприклад, порядок інформування депутатів та працівників про потребу декларування доходів, надання консультацій працівникам як діяти в тій чи іншій ситуації, коли існують ризики правопорушень та інші).

До кінця року учасники в рамках проекту напрацюють проекти документів, а також проведуть зустрічі із місцевими активістами, посилять комунікацію та співпрацю між місцевими жителями, органами влади та громадянським суспільством.

 Довідка

Проект впроваджує Коаліція громадських організацій – Чернігівський Центр Прав Людини, Центр громадської адвокатури, Громадська ініціатива Луганщини, Фонд розвитку міста Миколаєва та Чугуївська правозахисна група. Організації мають значний успішний досвід забезпечення участі громадськості у місцевому самоврядуванні, аналізу місцевих та національних політик, здійснення профільних реформ, а також протидії корупції шляхом застосування інструментів місцевої демократії. 

Проект «Посилення децентралізації: антикорупційні політики для нових об’єднаних територіальних громад» реалізується завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії.