На посаду віце-прем’єра – міністра розвитку громад і територій призначено Дениса Шмигаля l

Верховна Рада України призначила на посаду віце-прем’єр-міністра – міністра розвитку громад і територій Дениса Шмигаля, який є головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

За дане рішення проголосували 278 народних депутатів.

Представляючи кандидатуру Шмигаля, прем’єр-міністр Олексій Гончарук зазначив, що його було обрано завдяки тому, що прекрасно зарекомендував себе на тлі інших керівників областей, виконуючи ті чи інші доручення Кабміну. «Ця людина прекрасно розуміє, як працює регіон, він є прекрасним менеджером. Фокус роботи міністерства зараз зміщується на пріоритет цього року – на децентралізацію, а саме – на створення спроможних громад», – сказав прем’єр.

Виступаючи з трибуни парламенту, Денис Шмигаль запевнив, що продовжить реформи, розпочаті його попередником, Альоною Бабак. «Звичайно, реформи і розпочатий рух буде продовжено. Є довіра від президента, від Кабінету міністрів, від народу України, тому ключові напрями, ключові пріоритети Міністерства регіонального розвитку, а також Кабінету міністрів, які було розпочато і перебувають в активному русі, це – реформа будівельної галузі, реформа галузі ЖКГ, реформа адміністративно територіального устрою, буде продовжено», – сказав він.

Після голосування про своє призначення Шмигаль склав присягу члена уряду.

Верховна Рада України звільнила Альону Бабак із посади міністра розвитку громад та територій, тим самим задовольнивши її заяву про звільнення за власним бажанням.За це рішення проголосували 266 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Бабак подякувала Кабінету міністрів і Офісу президента за співпрацю, звернувшись до «своїх злопихателів». «Я б хотіла сказати тим злопихателям у будівельній сфері, які обплутали її як спрут, і думаю, що хотіли б радіти на моїх кістках після цього звільнення. Не вийде! Не вийде, тому що розпочата цим урядом, міністерством розвитку громад, Офісом президента боротьба з корупцією в будівельній галузі, в сфері архітектурно-будівельного контролю, вона розпочата й не має зворотного шляху», – заявила вона.

Як зазначив голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, комітет на засіданні 17 січня розглянув подання голови уряду Олексія Гончарука про звільнення міністра, погодивши його.

Народні депутати, серед яких Олексій Гончаренко (фракція «Європейська солідарність»), Сергій Власенко («Батьківщина), Роман Лозинський («Голос»), Нестор Шуфрич («Опозиційна платформа – За життя»), зазначили, що вони так і не почули про причини відставки міністра. При цьому вони вказали, що виступ Бабак говорить про те, що вона могла подати у відставку через тиск «будівельної мафії».

Сама Бабак попросила депутатів не спекулювати й «дати їй свободу».

«Ця заява написана мною за власним бажанням, тому що це необхідно й важливо в цей момент. Це моє особисте рішення. Я прошу не спекулювати на цьому. Що означає, що система на мене тисне?! Не тисне на мене система, тому що система правоохоронних органів мене зараз захищає. Немає в цьому проблем!», – заявила вона.