На 17 місць у ЦВК “Слуга народу” вже зібрала 35 кандидатів

Фракція партії “Слуга народу” вже має список із 35 потенційних кандидатів на посади членів Центральної виборчої комісії.

Про це голова фракції Давид Арахамія сказав журналістам у кулуарах парламенту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У нас не було навіть внутрішньопартійної дискусії, потрібно змінювати склад ЦВК чи ні. Ми розуміли, що рано чи пізно ЦВК буде перезавантажено… Зараз уже є десь 35 кандидатів, із яких треба скласти шорт-лист, щоб ці люди виглядали нормально, з професійної точки зору і в очах громадськості, які можуть нормально захищати інтереси виборців», – зазначив Арахамія.

На запитання журналістів, чи встигне “Слуга народу” сформувати цей короткий список до понеділка, політик відповів: «Ви ж бачите, що ми можемо працювати в турборежимі. Хтось буде у неділю працювати, щоб зробити цей шорт-лист і провести остаточні співбесіди, щоб потім подавати кандидатури».

Говорячи про те, чи зможуть запропонувати своїх представників політсили, які не проголосували за розпуск ЦВК – «Голос» і «Європейська солідарність», Арахамія сказав, що якби це залежало від нього, він “надав би місця «Голосу»”.

«Можливо, і «ЄС» теж треба дати місця – я не знаю, як це має бути за законом», – додав лідер фракції “Слуги народу”.

За його словами, напередодні майже всі фракції під час розмови з представниками “Слуги народу” висловлювалися за перезавантаження ЦВК.

«Я питав усіх лідерів фракцій щодо їхньої позиції. Усі, крім «ЄС» говорили, що у них позиція стійка – за перезавантажування ЦВК. У «Голосу» була позиція утримуватися від голосів», – сказав Арахамія.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 13 вересня ухвалила постанову “Про дострокове припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії”. Постанова набирає чинності з дня її ухвалення.

Президент Володимир Зеленський 9 вересня вніс до Верховної Ради подання про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії.

Своє подання він мотивував тим, що під час здійснення реєстрації ЦВК нібито діяла упреджено і всупереч принципам, визначеним виборчим законодавством. Зокрема, зазначалося, що 28 рішень ЦВК були скасовані судами.

11 вересня Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав це подання Президента.

Нинішній склад ЦВК Верховна Рада затвердила 20 вересня 2018 року. До того ВР чотири роки не могла домовитися щодо призначення нових членів ЦВК попри те, що термін повноважень 12 із 15 членів ЦВК сплив у червні 2014 року, ще в одного — у лютому 2017 року.

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/2779584-sluga-narodu-vze-mae-35-potencijnih-kandidativ-u-cvk-arahamia.html