Незалежність НБУ та земельна реформа посилять економіку України, – посол ЄС

З 2014 року фінансові інститути Європейського Союзу мобілізували більше 15 млрд євро у вигляді кредитів і грантів для реформ в Україні. На це звернув увагу Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас під час “Форуму реформ: на шляху до Вільнюса” 25 лютого.

“В Україні стабілізувалася макроекономічна ситуація, майже оптимізувалася банківська система, відбувся анбандлінг “Нафтогазу”, продовжується децентралізація, а Уряд покращує доступ населення до державних послуг через електронні сервіси”, – перераховує досягнення нашої країни Маасікас.

Але для повного повернення довіри до банківської системи необхідно посилити незалежність Національного банку України. А майбутні реформи – земельна та освітня – здатні ще більше поліпшити економічне становище України.

“Євросоюз готовий сприяти розвитку економіки України та подальшій реалізації Угоди про асоціацію з ЄС”, – наголошує європейський дипломат.

Ukraine Reform Conference 2020, у рамках якої проводився “Форум реформ”, дозволить Україні проаналізувати досягнення за минулий рік і визначити пріоритети на майбутнє. Про це розповів Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ Литовської республіки Річардас Дягутіс.

Нагадаємо, Ukraine Reform Conference цього року відбудеться  в липні у Вільнюсі (Литовська республіка). Конференція поєднує ключових українських і міжнародних стейкхолдерів, громадських експертів і представників донорської спільноти.

“Після виборів 2019 року в Україні посилилася роль громадянського суспільства на центральному та місцевому рівнях. Тепер громадські експерти мають більший вплив на проведення реформ”, – вважає Дягутіс.

Ukraine Reform Conference – це чудова нагода для міжнародної спільноти знову підтвердити свою відданість суверенітету, безпеці та процвітанню України. А для уряду України ця конференція є можливістю підтвердити відданість своїй амбітний програмі змін, наголошує Повірений у справах США в Україні Джозеф Пеннінгтон.

“Справжня безпека та економічне процвітання можливі лише за умови співпраці уряду та громадянського суспільства” , – впевнений він.

Потужність українського громадянського суспільства демонструють “Принципи Торонто” – візійний документ з узагальненим баченням реформи в Україні – розроблені до Ukraine Reform Conference 2019. Про це розповіла Посол Канади в Україні Лариса Ґаладза.

“Громадські організації є вагомим активом України, і міжнародні партнери дедалі більше розуміють це”, – каже Посол.

Коаліція РПР прагне досягти 3 цілей: реальних змін, відновлення територіальної цілісності України та набуття нею членства в ЄС і НАТО. Про це говорив Співголова Ради Коаліції РПР, Голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

“Реальні зміни – це ефективна держава, єдині правила для всіх і підвищення соціальних стандартів. А відновлення територіальної цілісності – це історична справедливість, а не подарунок Україні за гарну поведінку чи якісь компроміси”, – підсумував Бураковський.

Читати драфти аналітичних брифів з питань реформ в Україні, підготовлених до URC 2020