Новобілоуська громада на Чернігівщини прийняла Статут

Новобілоуська ОТГ прийняла Статут громади на черговій сесії, яка відбулась 29 травня 2020 року. Робота над Статутом тривала майже півроку через пандемію і нарешті успішно завершилась.

Чернігівський Ресурсний центр з розвитку місцевої демократії, який діє на базі громадської організації Центр «Доброчин», здійснював експертну та інформаційну підтримку цієї діяльності. Адже Статут, це не переписування норм закону, а врегулювання того, що Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» чітко не прописано та віддано на розгляд міських, селищних або сільських рад. Наприклад, без прийняття статуту ряд механізмів зв’язку громади та влади (загальні збори, місцеві ініціативи», громадські слухання, тощо) не є врегульованими. Саме тому у Статуті закладені основні принципи, за якими функціонує ОТГ, за якими влада співпрацює з громадою  та механізми відповідальності влади перед громадою.

Новобілоуський сільський голова Дмитро Федоров підкреслив, що цей документ сприятиме процесу становлення спільноти, а не просто сукупності людей, які поживають на території громади. Також це можливість збирати інформацію про проблеми, які турбують мешканців громади, залучати їх до процесу прийняття рішень, збирати ідеї та спільно їх втілювати.

На черзі – робота над тим, щоб Статут став дієвим інструментом для застосування, а не лише текстом на папері. Важливо зробити Статут документом, який сприяє розвитку громади. Тому на часі – інформаційна кампанія для популяризації можливостей, які надає такий документ.

Метою проекту “Захист інтересів громад через управління конфліктами”, що здійснюється Центром «Доброчин» за підтримки Програмної ініціативи МФВ «Демократична практика”, є  участь громадян в проведенні реформ освіти та місцевого самоврядування.