Обвал гуртожитку з людськими жертвами у Чернігові: посадовець отримав умовне покарання

Минулого року суд першої інстанції виправдав посадовця / фото УНІАН

Як повідомили у прес-службі Чернігівської обласної прокуратури, апеляційний суд скасував рішення Новозаводського районного суду, який у 2019 році виправдав посадовця.

«Вирок суду першої інстанції скасували, посадовця визнали винним за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість), його засудили до 4 років без відбування покарання з іспитовим терміном 2 роки. Також його позбавлено права на 3 роки обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративних функцій. Вирок набув чинності», – прокоментували в прокуратурі.

Крім цього, суд частково задовольнив позови постраждалих щодо відшкодування моральних збитків. Суд зобов’язав Николенка сплатити по 50 тис. грн усім 33 постраждалим внаслідок обвалу стіни гуртожитку.

В обласній прокуратурі зазначили, що таким рішенням апеляційний суд задовольнив скаргу прокурора та скасував виправдувальний вирок Новозаводського районного суду Чернігова від 16 серпня 2019 року.

Обґрунтовуючи вимогу визнати Ніколенка винним, прокурор наголошував, що, обіймаючи посаду директора КП, яке обслуговує житловий фонд, маючи реальну можливість запланувати та організувати необхідні ремонтні роботи, посадовець не вжив необхідних заходів і таким чином не попередив обвал гуртожитку.

Вирок набрав законної сили.

Николенко останні роки очолював комунальне підприємство «Міськсвітло». Своєї вини він не визнав, а його захисник сказав журналістам про наміри оскаржувати рішення апеляційного суду у Верховному суді.

Обвал гуртожитку у Чернігові: що відомо

  • 12 грудня 2016 року у Чернігові стався обвал в одному з під’їздів чотириповерхового гуртожитку, розташованого по вул. Попудренка, 16. Внаслідок обвалу постраждало сім осіб, яких було госпіталізовано, 25-річна дівчина загинула.
  • За даним фактом було відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки). Збитки, завдані окремим громадянам та територіальній громаді Чернігова, були оцінені у 27 мільйонів гривень.
  • У 2017 році у Чернігівській міськраді мали намір відновити зруйновану будівлю гуртожитку, але не зробили цього, оскільки майно перебувало під арештом.